Μετανιωμένες εμφανίστηκαν στην απολογία τους μπροστά στην 4η ειδική ανακρίτρια οι 5 επίορκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση ύψους 6.000.000 ευρώ, όμως δεν έπεισαν ούτε την ανακρίτρια ούτε, αργότερα, τον εισαγγελέα.
Μετανιωμένες εμφανίστηκαν στην απολογία τους μπροστά στην 4η ειδική ανακρίτρια οι 5 επίορκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση ύψους 6.000.000 ευρώ, όμως δεν έπεισαν ούτε την ανακρίτρια ούτε, αργότερα, τον εισαγγελέα.
Και οι πέντε ομολόγησαν τις παράνομες πράξεις τους χωρίς ωστόσο να αποδέχονται όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Επίσης αρνήθηκαν ότι λειτουργούσαν ως κύκλωμα ενώ δήλωσαν πρόθυμες να επιστρέψουν το μέρος της ζημίας που τους αναλογεί, στο ΙΚΑ.
Η υπάλληλος Χριστίνα Πατεράκη δήλωσε στην ανακρίτρια ότι "προτίθεμαι στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και σε συνεννόηση με την υπηρεσία μου να αποκαταστήσω την ζημία που υπέστη το ΙΚΑ".
Κίνητρό της, όπως υποστήριξε στην απολογία της η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια της απάτης, ήταν αρχικά να βοηθήσει ασφαλισμένους που δεν είχαν οικονομικές δυνατότητες, όμως με το χρόνο διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος, και συνέχισε να εγκρίνει δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά.
Η επίοκρος υπάλληλος Ελένη Μπουραζάνη υποστήριξε στην απολογία της ότι ήθελε να "θωρακίσει" το μέλλον των παιδιών της και της οικογένειάς της "έναντι μελλοντικού κινδύνου" και αυτά ήταν που την "ώθησαν σε αυτήν την δραστηριότητα για την οποία θα μετανιώνω σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου".
Όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Νίκος Βιτώρος, "δεν υπήρχε συνολικός σχεδιασμός, κοινή δράση, κοινός δόλος" και ο καθένας "έδρασε κατά μόνας".
Οι σύζυγοι δύο εκ των υπαλλήλων που κατηγορούνται, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν γνώση των ενεργειών τους. Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο δεν έγιναν δεκτοί από την 4η ειδική ανακρίτρια.
"Η αποκάλυψη των 956.610 ευρώ στην αποθήκη του σπιτιού μας αποτέλεσε για μένα και για τα παιδιά μας οδυνηρό γεγονός, καθόσον κανένας μας δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Ουδέποτε αυτό το ποσό περιήλθε σε γνώση μου" υποστήριξε ο ένας εκ των κατηγορουμένων, Κωνσταντίνος Καραϊσκος.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση για το μέγεθος της απάτης προκαλούν όσα κατέθεσε η υπάλληλος του ΙΚΑ, η οποία έπεσε πάνω στο κύκλωμα κάνοντας διασταυρώσεις στοιχείων με το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα του ιδρύματος, για κάποιους ασφαλισμένους.
"Διαπιστώσαμε ότι από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και τον Απρίλιο του 2011, ενώ φαίνεται να απασχολείται κανονικά σε επιχείρηση, έπαιρνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ταυτόχρονα και επιδόματα ασθενείας και μητρότητας. Επίσης για τον ίδιο ασφαλισμένο διαπιστώσαμε ότι για το διάστημα από Οκτώβριο του 2006 έως Σεπτέμβριο του 2010 είχε λάβει επιδόματα για πέντε τοκετούς. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να επικοινωνήσω με τη ΔΟΥ της ανωτέρω ασφαλισμένης, για να ρωτήσω πόσα προστατευόμενα μέλη δηλώνει στη φορολογική της δήλωση. Έλαβα την απάντηση ότι η ασφαλισμένη είναι άγαμη και δεν δηλώνει κανένα προστατευόμενο μέλος" είπε η υπάλληλος του ΙΚΑ στην ανακρίτρια.
Και οι 7 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ έχουν ζητήσει να δώσουν και συμπληρωματικές εξηγήσεις για την υπόθεση, αφού όπως είπαν η έρευνα τώρα αρχίζει. Οι συνήγοροί τους αμφισβητούν την έκταση της ζημίας, καθώς όπως λένε, πολλές από τις παροχές εμφανίζονται στη δικογραφία δύο και τρεις φορές.