Τρεις νεκροί, σαράντα τραυματίες και εβδομήντα αγνοούμενοι, είναι ο τραγικός απολογισμός από την προσάραξη υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, στα ανοιχτά της Τοσκάνης. Μεταξύ των διασωθέντων είναι και τρεις Έλληνες.
Τρεις νεκροί, σαράντα τραυματίες και εβδομήντα αγνοούμενοι, είναι ο τραγικός απολογισμός από την προσάραξη υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στα ανοιχτά της Τοσκάνης, στην Ιταλία. Μεταξύ των διασωθέντων είναι και τρεις Έλληνες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
Αξιωματούχος της ιταλικής ακτοφυλακής δεν αποκλείει οι αγνοούμενοι επιβάτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ύφαλα του Costa Concordia, εκτιμώντας ότι μετά από τόσες ώρες θα είχαν βρεθεί πτώματα.
Δύτες με ειδικό εξοπλισμό προσπαθούν να επιθεωρήσουν το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο και να εισέλθουν στα έγκατα του πλοίου αναζητώντας ίχνη ζωής σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου οι τρεις νεκροί είναι δύο Γάλλοι τουρίστες και ένας περουβιανός μέλος του πληρώματος.
Το μεγαλύτερο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο, με 3.200 επιβάτες και 1.100 μέλη πληρώματος, σάλπαρε στις επτά η ώρα από το επίνειο της Ρώμης Τσιβιταβέκια και περίπου δυόμισι ώρες αργότερα, ανοιχτά της νήσου Τζίλιο, την ώρα του δείπνου, προσέκρουσε, κατά τα φαινόμενα σε ξέρα, που του άφησε ρήγμα 50 μέτρων στη δεξιά του πλευρά.
Μετά το δυνατό τράνταγμα, έσβησαν τα φώτα και το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά. Ακολούθησαν σκηνές πανικού. Δεκάδες άτομα περίμεναν για περισσότερη από μία ώρα να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους, ενώ άλλοι έπεφταν ή γλιστρούσαν στην παγωμένη θάλασσα. Σκηνές χάους διαδραματίστηκαν και στους διαδρόμους του πλοίου όταν μπλόκαραν οι έξοδοι κινδύνου.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες το πλήρωμα ήταν εντελώς ανοργάνωτο και ανίκανο να κατευθύνει τους επιβάτες, μολονότι για είχε σχεδιαστεί, για την χθεσινή βραδιά, άσκηση ετοιμότητας. Επιζώντες καταγγέλλουν ότι τα πρώτα κρίσιμα 45 λεπτά το πλήρωμα τους καθησύχαζε ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα.
Σκάφη της ακτοφυλακής, οχηματαγωγά και πέντε ελικόπτερα απομάκρυναν συνεχώς επιζώντες από το ναυάγιο ενώ τα μέλη του πληρώματος και διασώστες έψαχναν το πλοίο σπιθαμή προς σπιθαμή για τυχόν εγκλωβισμένους.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της τραγωδίας, εάν επρόκειτο δηλαδή για ανθρώπινο ή τεχνικό λάθος. Ο κυβερνήτης στην κατάθεσή του στην ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι έπεσε σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες και διέψευσε ότι βρισκόταν εκτός πορείας. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι ο πλοίαρχος βρισκόταν την ώρα του ατυχήματος στη γέφυρα ενώ επιβάτες καταθέτουν ότι τον έβλεπαν στην τραπεζαρία.
Ειδικοί από την Ολλανδία έφτασαν στην περιοχή όπου έχει βυθιστεί το κρουαζιερόπλοιο και προσπαθούν να αποτρέψουν μια τυχόν οικολογική καταστροφή από τους 2.380 τόνους πετρελαίου που βρίσκονται στις δεξαμενές του Costa Concordia.
Σε ρεπορτάζ της ιταλικής Rai1 το πλοίο Costa Concordia, χαρακτηρίζεται "άτυχο" πλοίο, καθώς το 2008, χτύπησε πάνω στην αποβάθρα του λιμανιού του Παλέρμο λόγω ισχυρών ανέμων ενώ σημειώθηκαν 2 ατυχήματα μέσα σε 7χρόνια πλοήγησης. Χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ αναφέρει: "Το 2005 όταν εγκαινιάστηκε, το μπουκάλι δεν έσπασε πάνω στο πλοίο. Ένα γεγονός που θεωρήθηκε γρουσουζιά για όποιον ταξιδεύει στη θάλασσα".