Έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού.
Έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού.
Ενδεικτική είναι η αναφορά στο γερμανικό περιοδικό "Spiegel" ότι η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, αλλά η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η καταστροφή της.
Μετά από τη σύνοδο κορυφής των G20 στις Κάννες, Μέρκελ και Σαρκοζί τόνισαν με έμφαση στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων είναι υποχρεωτική, πιέζοντας -σύμφωνα με ευρωπαϊκές εφημερίδες- να δεχθεί την επιτήρηση όχι μόνο της Κομισιόν, αλλά και του ΔΝΤ, με εκθέσεις προόδου που θα δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο.
Εμείς τους καλέσαμε για να καθησυχάσουμε τις αγορές, υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι, ισχυριζόμενος ότι η χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά δεν έχει νιώσει καν τις συνέπειες της κρίσης. Ο καβαλιέρε χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των αγορών "παροδική μόδα" και επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις, ακόμα και μέσα από το κόμμα του.
"Είναι αλήθεια ότι υπάρχει, πώς να το πω, μια παροδική μόδα με την επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας. Είμαστε στα αλήθεια μια ισχυρή οικονομία, η τρίτη στην Ευρώπη και η εβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή στην Ιταλία είναι η ζώη σε μια εύπορη χώρα. Ολα αυτό δείχνουν. Η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δεν βρίσκει κανείς θέση για κράτηση στα αεροπλάνα" δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.
Με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να παραμένει επίμονα σε πολύ υψηλά, μη βιώσιμα επίπεδα, η Κομισιόν ετοιμάζεται να στείλει άμεσα στην Ιταλία τους ειδικούς της, οι οποίοι θα στείλουν την αναφορά τους στο τέλος του μήνα, στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Το ερώτημα για τους αναλυτές είναι εάν ο κ. Μπερλουσκόνι θα είναι ακόμα μέχρι τότε πρωθυπουργός.
Πληροφορίες που δημοσιεύουν οι "Financial Times" αναφέρουν ότι εν πτήσει για τις Κάννες ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι, επανειλημμένα του ζήτησε να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του. "Σου λεω ότι την Δευτέρα θα γίνει σφαγή στις αγορές, εάν εσύ Σίλβιο μείνεις στην θέση σου και δεν παραιτηθείς. Διότι το πρόβλημα της Ευρώπης και των αγορών, καλώς ή κακώς, στην πραγματικότητα είσαι εσύ" φέρεται να του είπε ο Τρεμόντι.