Για πρώτη φορά ματαιώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από την εξέδρα των επισήμων μετά τον αποκλεισμό του δρόμου από διαδηλωτές.
Για πρώτη φορά στην ιστορία ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και αποχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς ομάδες διαδηλωτών κατέλαβαν το οδόστρωμα της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου μην επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διεξαγωγή της παρέλασης.
Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας αυγά και γιαούρτια εισέβαλαν στην παραλιακή λεωφόρο και ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, ενώ ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό και να φτάσουν στην εξέδρα των επισήμων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέμεινε στη θέση του για αρκετή ώρα περιμένοντας να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές. Όταν αυτό δεν γινόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης ενημέρωσε τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ότι εάν δεν άνοιγε ο δρόμος θα αποχωρήσουν οι επίσημοι.
Λίγα λεπτά αργότερα τα οχήματα της συνοδείας του Κάρολου Παπούλια και των άλλων επισήμων έφταναν μπροστά από την εξέδρα και για ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχωρούσε, δακρυσμένος δηλώνοντας: "Λυπάμαι για τους υβριστές, διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους και είναι νέοι άνθρωποι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα, 15 χρονών ήμουν αντάρτης και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς. Μην μου λένε τώρα Παπούλια προδότη. Να ντρέπονται, να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα πάντα έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα, εδώ στην Θεσσαλονίκη, σε αυτήν την ιστορική πόλη. Δεν φοβάμαι γιατί αυτοί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερα. Και αυτό πιστεύουμε όλοι και γι' αυτό είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα. Μια ιστορική μέρα, μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό, δεν ανήκει σε αυτούς".
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του για τα γεγονότα τα οποία όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου καταδικάζει απερίφραστα η κυβέρνηση, ενώ σε δηλώσεις του από την Κρήτη όπου βρίσκεται για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, τόνισε: "Αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν απόψεις ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις την ώρα που χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σε όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση. Αυταρχισμός είναι ότι κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλλουν τις εκδηλώσεις τιμής για τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και εξέδωσε νέα ανακοίνωση γεγονός που δείχνει και τη συναισθηματική φόρτιση του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια; Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο. Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική".
Οι αστυνομικοί αμέσως μετά άνοιξαν τον κλοιό και οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου φτάνοντας ακόμη και στην εξέδρα του Προέδρου. Μετά την αποχώρηση των επισήμων επικράτησε ένταση μεταξύ των εφέδρων αξιωματικών και διαδηλωτών καθώς οι πρώτοι ήθελαν να παρελάσουν κάτι που κατέστη δυνατό μετά από διαβουλεύσεις.
Τα γεγονότα με τη ματαίωση της παρέλασης και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν πολιτική "θύελλα" με τα κόμματα να στρέφονται κατά της κυβέρνησης αλλά και να συγκρούονται με αφορμή την πολιτική "ταυτότητα" ορισμένων διαδηλωτων.
Ο πρωην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα FM" έκανε λόγο για ντροπή και πρόσθεσε: "Γιατί να κινούν πολιτικά κόμματα ή συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι όποιες οργανώσεις διαδηλώσεις την ώρα της εθνικής παρέλασης. Αυτό αποτελεί την πρώτη ντροπή. Από εκεί και πέρα βεβαίως μπορεί το κράτος να εμποδίσει, δεν επιτρεπόταν ποτέ να υποστούμε αυτό τον εξευτελισμό να γυρίσει πίσω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας"
Η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της τονίζει ότι οποιαδήποτε επέμβαση των δυνάμεων της μετά την κατάληψη του οδοστρώματος από τους διαδηλωτές έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα πολιτών που δεν είχαν σχέση με τα γεγονότα και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πριν την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες ατόμων, που πρόσκεινται η μία σε πολιτικό κόμμα και οι λοιπές σε κοινωνικούς, αθλητικούς και εθνικιστικούς χώρους, είχαν συγκεντρωθεί ανάμεσα στο πλήθος των θεατών της παρέλασης. Στα σημεία αυτά είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα, καθώς και αστυνομικές δυνάμεις λήψης των απαραίτητων μέτρων ευταξίας. Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, απέρριψαν βίαια τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινηθήκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο, που θα πραγματοποιούταν η παρέλαση των τμημάτων. Οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση στην προκειμένη περίπτωση θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών, ιδίως σε ευάλωτες και ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες προσώπων, αλλά και θα αμαύρωνε τις ιστορικές εθνικές επετειακές εκδηλώσεις. Οι χώροι τέτοιων εκδηλώσεων, όπου τιμώνται εθνικοί αγώνες και οι πεσόντες στο καθήκον, δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο αστυνομικής επιχείρησης αποκατάστασης τάξης".