Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. Ογκώδης και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Τα ΜΑΤ έδειραν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους.
Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρίσκεται από το πρωί η Αθήνα. Το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και της εργασιακής εφεδρείας, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, με τους συνδικαλιστές να διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με καταλήψεις σε υπουργεία.
Στη διαδήλωση εντάχθηκαν και φοιτητές που είχαν νωρίτερα συγκέντρωση στα Προπύλαια.
Ο γραμματέας οργανωτικού της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης δήλωσε ότι "η σημερινή συγκέντρωση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα και την κυβέρνηση, ότι η ελληνική κοινωνία, είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος τομέας, δεν αντέχει άλλο, δεν αντέχει άλλες περικοπές και απολύσεις".
"Φτάνει πια. Δεν θα επιτρέψουμε να κατεδαφιστούν όλα, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά αγαθά, το κοινωνικό κράτος. Είμαστε εδώ και με δυναμισμό και με απόφαση προχωράμε μπροστά" είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της ελληνικής οικονομίας και της χώρας", τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις και η συσπείρωση του λαού μπορούν να σπάσουν το συμβόλαιο και "να τους στείλουν σπίτι τους".
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά "λέει ναι στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δημόσιου τομέα και κατηγορηματικό όχι στις δραματικές περικοπές των μισθών και τις άδικες και αναποτελεσματικές εφεδρείες και απολύσεις".
Στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των συνδικάτων, κάποιες ομάδες διαδηλωτών έσπασαν την τζαμαρία στο υπουργείο Οικονομικών. Νωρίτερα είχε διεξαχθεί και πετροπόλεμος, ενώ ξηλώθηκαν και μάρμαρα από την πλατεία Συντάγματος και τα Προπύλαια. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και έγιναν 12 προσαγωγές εκ των οποίων οι 10 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Ξύλο και δακρυγόνα επί δικαίων και αδίκων
Ωστόσο οι δυνάμεις των ΜΑΤ χτυπούσαν αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων, ενώ δεν δίστασαν να προπηλακίσουν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα επεισόδια. Αδιάψευστος μάρτυρας της επίθεσης των αστυνομικών είναι οι φωτογραφίες που τράβηξε ο γνωστός φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης. Η φωτορεπόρτερ, Τατιάνα Μπόλαρη, που διακρίνεται στις φωτογραφίες να δέχεται χτύπημα από αστυνομικό μίλησε ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Ένταση επικράτησε προς στιγμήν στη Βουλή, όταν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προσπάθησαν να απομακρύνουν τον ειδικό μεταλλικό φράχτη της αστυνομίας. Για να απωθήσουν τους διαδηλωτές οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.
Η ένταση μεταφέρθηκε και μέσα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου εισήλθαν αστυνομικοί, αναζητώντας κουκουλοφόρους, ενώ σύμφωνα με εργαζομένους του Μετρό οι αστυνομικοί χτύπησαν και υπαλλήλους. Συνολικά, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία έκανε τρεις συλλήψεις.
Πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν και χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ που αντιδρούν στα νέα μετρα.
Εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους, συνταξιούχοι και φοιτητές έδωσαν δυναμικό παρών, φωνάζοντας συνθήματα όπως "όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε", "δεν πληρώνουμε το χρέος και την κρίση τους", "καμία θυσία για το ευρώ".
Στο μήνυμά του, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Αλέκος Αρβανιτίδης τόνισε: "Ούτε βήμα πίσω, ούτε λεπτό χαμένο. Το ποτάμι της λαϊκής οργής πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη συνειδητή λαϊκή δύναμη. Οργάνωση σε όλους τους τόπους δουλειάς, κίνημα που θα παλεύει για την υπεράσπιση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας".