Χιλιάδες νέοι επιστήμονες, εργαζόμενοι και φοιτητές βλέπουν ως μοναδική διέξοδο για το μέλλον τους τη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού.
Ως μοναδική διέξοδο για το μέλλον τους βλέπουν τη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού νέοι επιστήμονες, εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές που παίρνουν το πτυχίο τους.
Η ανασφάλεια στα εργασιακά, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον, στρέφουν όλο και περισσότερους να αναζητήσουν την τύχη τους σε χώρες όπως η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, ακόμα και η Βραζιλία.
Οι αιτήσεις για εργασία στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο με εφτά στους δέκα νέους να δηλώνουν ότι θα εγκατέλειπαν στην Ελλάδα για δουλειά στο εξωτερικό. Ο Πάρις Γκολφάκης, ειδικευόμενος παθολόγος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου του ΙΚΑ, είναι ένας από τους αριστούχους τελειόφοιτους ιατρικής και είναι έτοιμος να μεταναστεύσει στην Γερμανία. Όπως λέει, το μόνο που μένει στους νέους γιατρούς είναι να πάρουν την αξιοπρέπεια τους και να πάνε στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, να κάνουν ιατρεία και να ζουν με μισθούς πείνας.
Με σπουδές ηλεκτρολογίας και εικονοληψίας ο 25χρονος Θέμις Κλαπαδάκης έχει ήδη το εισιτήριο της φυγής για την Βραζιλία. Έτοιμος να προσφέρει,να είναι παραγωγικός σε μια κοινωνία που διασφαλίζει τα βασικά αγαθά και που προετοιμάζεται για τους ολυμπιακούς αγώνες το 2016.
Νέοι με μόρφωση και προσόντα, που δε μπορεί το κράτος να κρατήσει και να αξιοποιήσει, αν και δαπανά για τις σπουδές τους πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, θα επενδύσουν τα ξένα κράτη και μακρινές ηπείρους όπως την Αυστραλία. Η ζήτηση σε 300 ειδικότητες έχει ανοίξει την όρεξη πολλών ενδιαφερομένων. Τα πρώτα όμως επίσημα στοιχεία έρχονται από την ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2011, ο αριθμός των Ελλήνων που συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό είναι 35.349 άτομα και έχει ξεπεράσει τον αριθμό που αντιστοιχούσε για ολόκληρο το 2009 που ήταν 32.267 άτομα και όπως αναμένουν θα ξεπεράσει κατά πολύ και το 2010 που ήταν 35.349 άτομα.
Εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, νηπιαγωγοί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές προσθέτουν στα προσόντα ιδιαίτερες γλώσσες όπως της Φιλανδίας και Σουηδίας για να μεταναστεύσουν σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Η τάση φυγής των νέων Ελλήνων και προς τις ΗΠΑ εντείνεται. 53.000 άτομα έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις και βιογραφικά για τις 62 πολυπόθητες θέσεις που κληρώθηκαν στο πλαίσιο του μεταναστευτικού προγράμματος που δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία για άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ. Πέρυσι η συμμετοχή ήταν 48.000 αιτήσεις.