Αιματηρές μάχες διεξάγονται ανατολικά και δυτικά της πρωτεύουσας. Το καθεστώς Καντάφι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει χαμένο έδαφος. Δεκάδες νεκροί σε Ζαουίγια, Ρας Λανούφ.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε δυο μέτωπα, ανατολικά και δυτικά της πρωτεύουσας, καθώς το καθεστώς Καντάφι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει χαμένο έδαφος.
Οι πιο αιματηρές συγκρούσεις διεξάγονται για τον έλεγχο πόλης – κλειδί, Ζαουίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, την οποία πολιορκούν από τα ξημερώματα οι δυνάμεις του Καντάφι.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σφραγίσει τις εξόδους της πόλης, βομβαρδίζουν το κέντρο και με την υποστήριξη δεκάδων αρμάτων μάχης προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των εξεγερμένων από γειτονιά σε γειτονιά.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο υποστηρίζοντας ότι ο στρατός έχει ήδη καθαρίσει το κέντρο από τους αντάρτες. Αλλά δεν έχει εξακριβωθεί από πότε είναι τα πλάνα αυτά. Δεκάδες μέχρι στιγμής είναι οι νεκροί κι οι τραυματίες από την επίθεση, στην οποία μετέχουν δύο ταξιαρχίες, ή μία υπό τον γιο του Καντάφι, Χαμίς.
Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν όποιον εμφανίζεται στους δρόμους και τα μπαλκόνια – ακόμη και παιδιά. Μας επιτίθενται με βαριά όπλα, λένε, βομβαρδίζουν από όλες τις πλευρές ενώ πυροβολούν εναντίον Λίβυων πολιτών.
Το καθεστώς υποστηρίζει ότι εξουδετέρωσε θυλάκους αντίστασης αντίστασης στη Μιζουράτα -μεταξύ Σύρτης και Τρίπολης- και μετέδωσε εικόνες ως αποδεικτικό στοιχείο. Αλλά οι εξεγερθέντες προελαύνουν στα ανατολικά.
Μετά από πολύωρες συγκρούσεις κατάφεραν με τη βοήθεια ντόπιων να καταλάβουν, με βαριές, ωστόσο, απώλειες, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Ρας Λανούφ, που διαθέτει σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Ήταν μια σημαντική νίκη -εφαλτήριο, όπως λένε οι αντάρτες, για την επίθεση στη γενέτειρα του Καντάφι, Σύρτη, 140 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, όπου ήδη αναφέρονται συγκρούσεις μεταξύ των φυλών.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής από εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Βεγγάζη. Άγνωστη είναι, μέχρι στιγμής, η αιτία των εκρήξεων αυτών.
Στις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών τα τρόφιμα αρχίζουν και λιγοστεύουν. Ουρές σχηματίζονται στους φούρνους, ενώ οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο Καντάφι προσπαθεί να τους γονατίσει στερώντας τους είδη πρώτης ανάγκης.
Στην Τρίπολη, άνδρες του Καντάφι κύκλωσαν κεντρικό τέμενος προκειμένου να αποτρέψουν σχεδιαζόμενη αντικυβερνητική διαδήλωση μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Οι αντιφρονούντες υποχώρησαν σε παρακείμενο δρόμο φωνάζοντας συνθήματα κατά του Λίβυου ηγέτη, αλλά επενέβησαν αστυνομικοί με πολιτικά.
Σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, την Τατζούρα, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί αψήφησαν το πογκρόμ συλλήψεων. Αμέσως εμφανίστηκαν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις και τους διέλυσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.
Από την πλευρά του, το καθεστώς προσπαθεί να πείσει ότι διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης. "Εάν εκατό άνθρωποι έχουν διαφορετική γνώμη ή χίλιοι άνθρωποι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλη η χώρα εναντίον σου. Το 80-85% της χώρας δεν έχει πρόβλημα. Ακόμη, δηλαδή, κι αν γίνονταν αύριο εκλογές ο πατέρας μου θα ψήφιζε με μεγάλη πλειοψηφία" δηλώνει ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, γιος του Καντάφι.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης το Λονδίνο ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους προς βοήθεια των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Guardian", είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Λίβυο πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ομπάιντι, έναν από τους πιθανούς διαδόχους του Καντάφι.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έστησε κέντρο συντονισμού στη Μάλτα, κι έθεσε σε επιφυλακή αεροπορικές δυνάμεις στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και επίλεκτα σώματα του στρατού. Την ίδια ώρα στρατιωτικοί επιτελείς του ΝΑΤΟ έλαβαν εντολές να επεξεργαστούν σχέδια για παν ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα στρατιωτικοί επιτελείς του ΝΑΤΟ έλαβαν εντολές να επεξεργαστούν σχέδια για παν ενδεχόμενο. Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν εμφανίζεται διστακτικός και δηλώνει: "Πιστεύω ότι η επιβολή και η εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απαιτεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, εάν ο Καντάφι και το καθεστώς του πραγματικά επιτεθούν -για να μη μιλήσω για σφαγή- στον ίδιο του το λαό, τότε ο ΟΗΕ δεν θα μείνει άπραγος."
Στα δυτικά σύνορα της χώρας, η οδύσσεια των προσφύγων δεν έχει τελειωμό. Μετά από πολυήμερη πορεία μέσα απ' την έρημο με τα πόδια, εξαθλιωμένοι και καταληστευμένοι, όπως καταγγέλλουν, φθάνουν κατά χιλιάδες στη μεθόριο με την Τυνησία. Αλλά το ρεύμα εξόδου έχει μειωθεί αισθητά το τελευταίο διήμερο. Μόλις 500 είχαν περάσει στην άλλη πλευρά μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.