Πρωτοχρονιά στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι θα κάνουν εκατοντάδες ταξιδιώτες, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν πάλι τις πτήσεις που ακυρώθηκαν.
Μεγάλη ταλαιπωρία θα είναι για χιλιάδες ταξιδιώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετακίνηση παραμονές Πρωτοχρονιάς λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.
Όλα δείχνουν ότι εκατοντάδες επιβάτες θα κάνουν Πρωτοχρονιά στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης. Παρά τη σταδιακή υποχώρηση του κύματος κακοκαιρίας οι αεροπορικές εταιρίες δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν πάλι τις πτήσεις που ακυρώθηκαν.
Συνολικά, 10.000 πτήσεις ακυρώθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες έφθασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τις υπερωρίες του προσωπικού τους και τις αποζημιώσεις που κλήθηκαν να καταβάλλουν σε ταξιδιώτες.
Βαρύ είναι το πλήγμα και για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, καθώς οι δρόμοι σε αρκετές πολιτείες παραμένουν απροσπέλαστοι, λόγω του χιονιού, δίνοντας “χαριστική βολή” στο λιανεμπόριο, αλλά και τους ήδη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των δήμων.
“Οι δήμοι ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από την ύφεση -μετέδωσε ρεπορτάζ του CNN- έχοντας ήδη κάνει περικοπές προσωπικού, πιθανόν θα χρειαστεί να αναθέσουν σε εργολάβους το έργο του καθαρισμού των δρόμων. Όσο για το λιανεμπόριο, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα. Οι ζημιές τους υπολογίζονται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις”.
Χιόνια στα ορεινά και καταστροφικές πλημμύρες στα πεδινά συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπου τουλάχιστον έξι επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Εξοργισμένοι με τις αρχές είναι οι κάτοικοι 80 πόλων και χωριών, στη Βόρεια Ιρλανδία, που εδώ και δέκα ημέρα έχουν μείνει χωρίς τρεχούμενο πόσιμο νερό, μετά την καταστροφή μέρους του δικτύου υδροδότησης από τον παγετό.
Οι δήμοι έχουν στήσει πρόχειρα κέντρα διανομής -“σταγόνα στον ωκεανό”- για καλυφθούν οι ανάγκες των συνολικά 40.000 πληγέντων, την ώρα μάλιστα που οι ειδικοί προειδοποιούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επιδημίες.
Δραματική είναι η κατάσταση στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όπου κατοικημένες περιοχές και τεράστιες αγροτικές εκτάσεις έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, τις χειρότερες στην περιοχή εδώ και 50 χρόνια. 38 επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πόλεις και χωριά έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα. Οι ζημιές αποτιμώνται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας. Ήδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.