"Σας παραδίδω τη βάρδια" δήλωσε ο τελευταίος μεταλλωρύχος και επόπτης βάρδιας, Λουίς Ουρθούα, αγκαλιάζοντας τον πρόεδρο της Χιλής Πινιέρα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε πολύ λιγότερο χρόνο απ' ότι υπολογιζόταν.
“Σας παραδίδω τη βάρδια” δήλωσε ο τελευταίος μεταλλωρύχος και υπεύθυνος βάρδιας, Λουίς Ουρθούα, αγκαλιάζοντας τον πρόεδρο της Χιλής Πινιέρα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε πολύ λιγότερο χρόνο απ’ ότι υπολογιζόταν.
Ένα τρελό πανηγύρι στήθηκε στο ορυχείο Σαν Χοσέ στην έρημο της Χιλής με την άφιξη στην επιφάνεια του τελευταίου εγκλωβισμένου μεταλλωρύχου 22 ώρες και 37 λεπτά απ’ την έναρξη της επιχείρησης.
Ο 54χρονος Λουίς Ουρζούα, επόπτης βάρδιας όταν τόνοι χώματος έφραξαν την έξοδο του ορυχείου τον Αύγουστο, ήταν εκείνος που επιστράτευσε απαράμιλλα ψυχικά αποθέματα για να κρατήσει τη συνοχή της ομάδας, ο άνθρωπος που εγκαρδίωνε τους 32 συναδέλφους του τις 17 εφιαλτικές μέρες μέχρι να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, εκείνος που τους μοίραζε κουταλιά-κουταλιά το γάλα για να φτάσει. Εκείνος που επέλεξε να εγκαταλείψει τελευταίος τον παρ’ ολίγον τάφο των μεταλλωρύχων.
Οι εικόνες της διάσωσής του που αναμεταδίδονταν ζωντανά στη Χιλή και ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν το έναυσμα για ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο κι άλλων μεγαλουπόλεων, κωμοπόλεων και χωριών.
Το θρίλερ στα έγκατα της γης με τη μεγαλύτερη διάρκεια που καταγράφηκε στα χρονικά έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
69 μέρες κι επτά ώρες χρειάστηκαν για να ξαναντικρύσουν οι εξασθενημένοι μεταλλωρύχοι το φως της ζωής, πολύ νωρίτερα απ τους τέσσερις μήνες που υπολόγιζαν αρχικά οι αρχές.
Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε, με κομμένη την ανάσα από τα ξημερώματα της Τετάρτης την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων.
Η αγωνία καθρεφτίζονταν στα πρόσωπα των συγγενών κάθε φορά που η κάψουλα “Φοίνιξ” έκανε το ταξίδι προς την επιφάνεια.
Μια απίστευτη περιπέτεια που τους σημάδεψε για πάντα, όπως εκμυστηρεύτηκε ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ, ο γηραιότερος όλων, στους προέδρους της Χιλής και της Βολιβίας, που τον επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο.
“Πρέπει να συμβεί κάτι σε κάποιον -είπε ο 63χρονος- για να καταλάβει ότι η ζωή είναι μία και μοναδική και καθένας πιστεύει ότι θα πρέπει να αλλάξει. Εγώ άλλαξα. Είμαι άλλος άνθρωπος”.
Η επιχείρηση διάσωσης συνολικού κόστους άνω των 22 εκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε με μεγάλη προσοχή κι εκτελέστηκε με απίστευτη ακρίβεια απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.
Ο εφιάλτης έληξε, αφήνοντας ωστόσο στους 33 ψυχικά τραύματα που θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Η ιδέα επιστροφής στα ορυχεία μόνον εφιάλτες μπορεί να ξυπνήσει στους συγγενείς τους. Όπως στον πατέρα του 31ος ετών Άλεξ Βέγκα, μεταλλωρύχου και του ίδιου, που προσπάθησε μάταια να σώσει το γιο του σκάβοντας με τα χέρια του στις σήραγγες του ορυχείου.
Ο επίλογος της απίστευτης αυτής ιστορίας γράφτηκε με την αναχώρηση και του τελευταίου διασώστη απ’ τον παρ’ ολίγο τάφο των μεταλλωρύχων.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων