Τα ονόματα και τις φωτογραφίες των έξι ατόμων τα οποία έχουν συλληφθεί και θα κατηγορηθούν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", ανακοίνωσε η αστυνομία. Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής.
Τα ονόματα και τις φωτογραφίες των έξι ατόμων τα οποία έχουν συλληφθεί και θα κατηγορηθούν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” ανακοίνωσε η αστυνομία.
Νίκος Μαζιώτης 39 ετών, Παναγιώτα Ρούπα 41 ετών, Ευάγγελος Σταθόπουλος 32 ετών, Χριστόφορος Κορτέσης 31 ετών, Σαράντος Νικητόπουλος 32 ετών, Κωνσταντίνος Γουρνάς 30 ετών. Αυτά τα έξι άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκουν στον “σκληρό” πυρήνα του “Επαναστατικού αγώνα”.
Στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και της φίλης του στο Λαγονήσι βρέθηκαν ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις της οργάνωσης “Επαναστατικός αγώνας”, για την βομβιστική επίθεση στο χρηματιστήριο αλλά και για την μη ανάληψη ευθύνης στο χτύπημα στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική επίθεση, καθώς και δύο προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης.
Ο Νίκος Μαζιώτης είχε συλληφθεί και πριν από 13 χρόνια για υπόθεση τρομοκρατίας ενώ ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένας από τους βασικούς υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση “Επαναστατικός αγώνας”.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ένας από τους κατηγορούμενους ήταν ο συνεργός του Λάμπρου Φούντα, ο οποίος έπεσε νεκρός στην συμπλοκή της Δάφνης, ενώ με την σύλληψη τους απέτρεψαν επίθεση εναντίον αστυνομικών, αφού στο σπίτι στο Λαγονήσι βρέθηκαν χειρόγραφα σχεδιαγράμματα χώρων.
Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής άρχισε με μεγάλη μυστικότητα πριν από τρεις ημέρες. Με την παρουσία εισαγγελέων και με την συνδρομή της ΕΚΑΜ έγιναν έφοδοι σε τέσσερα σπίτια στην Αττική.
Τα πιο σημαντικά ευρήματα ανακάλυψαν οι αστυνομικοί σε μονοκατοικία στο Λαγονήσι. Στο σπίτι οι αστυνομικοί βρήκαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που σύμφωνα με την αστυνομία, έγραφαν προκηρύξεις του Επαναστατικού αγώνα, βιβλίο γραφολογίας, αρχείο με τις προκηρύξεις της οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, αλλά και δημοσιεύματα που αφορούσαν τον “Επαναστατικό αγώνα” και τον Νίκο Μαζιώτη.
Το πρωί αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ανιχνευτές μετάλλων έψαξαν για εκρηκτικά και όπλα χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Έρευνα έκανε η αντιτρομοκρατική και σε μονοκατοικία στην Νέα Ιωνία. Εκεί οι συλληφθέντες είχαν τοποθετήσει καλαμωτή για να μην φαίνονται οι κινήσεις τους, ενώ βρέθηκαν ιδιόχειρα χειρόγραφα με κομμάτια προκηρύξεων του “Επαναστατικού αγώνα”.
Έφοδο πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική και σε σπίτι στην οδό Δερβενίων στα Εξάρχεια, αλλά και στους Αμπελόκηπους.
Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια για ανίχνευση αποτυπωμάτων και DNA, στοιχεία τα οποία θα συγκριθούν με παλαιότερες επιθέσεις του Επαναστατικού αγώνα.
Οι συλληφθέντες είναι αρνητικοί και οι αστυνομικοί για να μπορέσουν να βρουν την γιάφκα της οργάνωσης έδωσαν στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους και καλούν όποιον πολίτη γνωρίζει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι “ο θάνατος του νεαρού Αφγανού πριν από λίγες ημέρες δείχνει τι σημαίνει να επιλέγεις το δρόμο της βίας και πόσο δρόμος αυτός θίγει την αξία του ανθρώπου, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι “κάθε θετική εξέλιξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν μπορεί παρά να έχει την καθολική συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας”.
Το προφίλ των συλληφθέντων
Ο Νίκος Μαζιώτης, φέρεται να ανήκε στον σκληρό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας”. Από τους έξι συλληφθέντες ο Νίκος Μαζιώτης είναι εκείνος που είχε γνωστό παρελθόν.
Η πρώτη εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη ξεκίνησε το 1990, όταν -σε ηλικία 19 χρόνων- δήλωσε “ολικός αρνητής στράτευσης”. Το 1991 συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο. Καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή για λιποταξία. Βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των Αρχών το 1994, όταν συνελήφθη στην κατάληψη της ΑΣΟΟΕ και καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Έναν χρόνο μετά συνελήφθη μαζί με τους 500 καταληψίες στο Πολυτεχνείο.
Το 1997, ο Νίκος Μαζιώτης κατηγορείται για τρομοκρατία μετά το αποτυχημένο βομβιστικό χτύπημα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επάνω στη βόμβα που δεν εξερράγη βρέθηκε το αποτύπωμά του. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά και προκηρύξεις. Στη δίκη που ακολούθησε ο Μαζιωτης δήλωσε “κοινωνικός αντάρτης” και ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας για λογαριασμό της οργάνωσης “Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων”. Το 2001 αποφυλακίστηκε, εκτίωντας τα 3/5 της ποινής του.
Μαζί με τον Μαζιώτη οι αστυνομικοί συνέλαβαν την σύντροφό του, Παναγιώτα Ρούπα 41 χρόνων, με την οποία είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Η Ρούπα είχε προσαχθεί και άλλες φορές στην Ασφάλεια μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη, χωρίς όμως να προκύψει τίποτα εις βάρος της.
Ο Ευάγγελος Σταθόπουλος, 32 χρόνων, είχε συλληφθεί το 2001 σε επεισόδια και είχε κατηγορηθεί για κατασκευή εκρηκτικών. Αποτυπώματα του 32χρονου Σαράντου Νικητόπουλου βρέθηκαν στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα, που σκοτώθηκε στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς στη Δάφνη.
Ο Σαράντης Νικητόπουλος ήταν στενός φίλος του Λάμπρου Φούντα και οι αστυνομικοί εξετάζουν μήπως αυτός είναι το δεύτερο άτομο που συμμετείχε στη φονική συμπλοκή και κατάφερε να ξεφύγει. Ο Νικητόπουλος -σύμφωνα με τους αστυνομικούς- είχε διοργανώσει εκδηλώσεις υπέρ των καταδικασθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση “17 Νοέμβρη”.
Ο Χριστόφορος Κορτέσης 31 χρόνων, γνωστός αντιεξουσιαστής, ήταν στενός φίλος του Μαζιώτη, ενώ ο Κωνσταντίνος Γουρνάς, 30 χρόνων, πατέρας διδύμων, είχε προσαχθεί τη δεκαετία του ’90 σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο.