Q&A

ΕΝΤΕΡΟ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ  ΑΓΝΩΣΤΟΣ

- Τι επηρεάζει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος;

Στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος συμμετέχουν τρία όργανα: ο οισοφάγος, ένα σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι, το στομάχι, όπου γίνεται η πέψη της τροφής, και το έντερο, όπου στο λεπτό γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στο παχύ δημιουργούνται τα κόπρανα και αποβάλλονται.

Το πεπτικό σύστημα είναι ένας είναι πολύ σύνθετος μηχανισμός, ο οποίος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τα συναισθήματά μας.

Ο ρόλος της διατροφής είναι μικρός, ωστόσο είναι καλό κάθε άνθρωπος να γνωρίζει ποιο τρόφιμο είναι αυτό που τον ενοχλεί ώστε να το αποφεύγει.

Το έντερο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «δεύτερος εγκέφαλος», λόγω του ότι διαθέτει πλούσια νεύρωση και πάρα πολλούς υποδοχείς για όλες τις συναισθηματικούς τύπου πληροφορίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι λειτουργίες της πέψης κάθε φορά που βιώνουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση (π.χ. άγχος), καθώς όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό τέτοιες συνθήκες, μειώνονται οι λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων και αυξάνεται η περιφερική δραστηριότητα.


- Γιατί έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια νόσος που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ρέψιμο, καούρες ή ξινίλες, τα οποία εμφανίζονται με συχνότητα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο σφικτήρας ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο που κανονικά χαλαρώνει όταν περνάει η τροφή, εμφανίζει χαλάρωση και χωρίς να υπάρχει κατάποση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφή να ακολουθεί αντίστροφη πορεία και να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο αντί να κινείται προς το στομάχι.

Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, για αυτό και συστήνεται απώλεια βάρους. Όσον αφορά τη διατροφή, τροφές που έχουν ενοχοποιηθεί περισσότερο ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι οι όξινες τροφές (εσπεριδοειδή, τομάτα και οι χυμοί τους), το αλκοόλ, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά), ορισμένα αρωματικά φυτά όπως ο δυόσμος, η μέντα και το σκόρδο, τα μπαχαρικά, τα γλυκά, η σοκολάτα καθώς και τα λιπαρά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα των γευμάτων και καλό είναι ο ασθενής να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα. Επίσης, πρέπει να μασάει καλά και αργά την τροφή, σε όρθια θέση ενώ η κατάκλιση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δυο ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος (και πάντα στο πλάι από την αριστερή πλευρά). Τέλος, καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν να σκύβουν απότομα ή να σηκώνουν βαριά αντικείμενα καθώς και να φορούν στενά ρούχα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται γιατί σε προχωρημένες καταστάσεις έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο του οισοφάγου. Η αντιμετώπισή της γίνεται είτε με φάρμακα, τα οποία μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων λόγω καταστολής των οξέων που προκαλούν τη νόσο, είτε με χειρουργική επέμβαση (γίνεται και ενδοσκοπικά) και τη δημιουργία μιας βαλβίδας που αποτρέπει την χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα, η οποία ενδείκνυνται σε περιπτώσεις όπου η επιβάρυνση του ασθενούς λόγω των συμπτωμάτων της νόσου είναι μεγάλη ή υπάρχουν ήδη εκτεταμένες βλάβες στον οισοφάγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων συνήθως είναι πολύ καλά.


- Το έλκος στομάχου αποτελεί παρελθόν;


Από την στιγμή που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ευθύνεται για το έλκος στομάχου και ξεκίνησε η χορήγηση αντιβιοτικών που καταπολεμούν το μικρόβιο, το έλκος στομάχου θεωρείται μια πάθηση εύκολα αντιμετωπίσιμη, η οποία όμως δεν έχει εξαλειφθεί. Μάλιστα, σήμερα λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φαίνεται να εμφανίζει κάποια ανθεκτικότητα και να "αντιστέκεται" στη θεραπεία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλκος στομάχου πρέπει να αποφεύγουν τις καυτερές τροφές, το αλάτι, το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη. Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα φυτικά έλαια, δρουν προστατευτικά ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα της μαστίχας έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην καλή λειτουργία του πεπτικού και ιδιαίτερα στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Επίσης, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χωρίς ένδειξη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στο στομάχι όπως πόνο και μετεωρισμό. Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, όσοι έχουν ιστορικό έλκους και όσοι έχουν εμφανίσει στο παρελθόν ενοχλήσεις στο στομάχι μετά από χρήση φαρμάκων, θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που προστατεύουν το στομάχι.


- Υπάρχει λύση για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;


Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια μια χρόνια καλοήθης πάθηση που εκδηλώνεται με κοιλιακό πόνο, ο οποίος ανακουφίζεται με τις κενώσεις. Παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την βοήθεια της σωστής διατροφής, της καλής ψυχολογίας αλλά και φαρμάκων που καταστέλλουν τους νευροδιαβιβαστές στην περιφέρεια, δηλαδή στο έντερο.

Διατροφικά, οι συστάσεις είναι εξατομικευμένες. Ο ασθενής πρέπει να καταγράφει τα τρόφιμα που καταναλώνει ώστε να εντοπίζει εκείνα που τον ενοχλούν και να τα αποφεύγει. Αν κάποιος έχει δυσανεξία στις φυτικές ίνες πρέπει να αποφεύγει τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και τα λαχανικά, ειδικά αυτά που προκαλούν μετεωρισμό όπως τα κραμβοειδή (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι). Αν υπάρχει δυσανεξία σε κάποιους υδατάνθρακες όπως η σορβιτόλη και η φρουκτόζη (που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά αλλά η φρουκτόζη υπάρχει και στα φρούτα), οι τροφές που τους περιέχουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Το ίδιο και οι τροφές με άμυλο σε άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτό.

Το ΣΕΕ είναι μια λειτουργική πάθηση η οποία, πέρα από τις υφέσεις και τις εξάρσεις, δεν εξελίσσεται. Δεν αποτελεί, δηλαδή, προδιαθεσικό παράγοντα για σοβαρές παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Κρον. Καλό είναι πάντως ο πάσχων από ΣΕΕ να επιχειρήσει μια διαδικασία ενδοσκόπησης, γιατί εκτιμάται ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας αντανακλώνται στη λειτουργία του εντέρου.


- Γιατί έχω δυσκοιλιότητα;


Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την χαμηλή κινητικότητα του εντέρου, το άγχος, την ηλικία, τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, την μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Βασικά κριτήρια για τη διάγνωση της πάθησης είναι ο ασθενής να έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα και να εμφανίζει δυσκολία στην αφόδευση και σκληρά κόπρανα.

Ιατρική βοήθεια πρέπει να αναζητήσουν όσοι έχουν χρόνια δυσκοιλιόητα (έντονη δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με πολλές διάρροιες κατά τη διάρκεια της ημέρας) ή όσοι εμφανίζουν ξαφνική δυσκοιλιότητα που συνοδεύεται από διάρροιες.

Η αντιμετώπιση με φάρμακα στοχεύει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένα φάρμακο που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη «ρίζα» του. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, παρατηρείται πολύ μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον προκειμένου να ανακαλυφθεί η αιτία του προβλήματος, γεγονός που θα επιτρέψει την παραγωγή φαρμάκων που θα θεραπεύουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα.

Συμβολή στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας έχουν τόσο η σωστή διατροφή (πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Tips) όσο και η άσκηση, η οποία βοηθά στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ακολουθούν ολιγοθερμιδικές δίαιτες και έχουν αφαιρέσει το λίπος από τη διατροφή τους, καθώς συχνά εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να καταναλώνονται «καλά» λιπαρά, δηλαδή μικρές ποσότητες ελαιολάδου.

Πώς θα αντιμετωπίσω τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου;
Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, δηλαδή η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Κρον, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής. Σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι κακές διατροφικές επιλογές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη καθώς και το άγχος που επιφέρουν δυσάρεστα γεγονότα όπως η οικονομική ύφεση, αποτελούν παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.

Σήμερα οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονται με νεώτερες θεραπείες. Πρόκειται για τα νέα βιολογικά φάρμακα, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και φαίνεται να μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπλοκές των νόσων και την πιθανότητα χειρουργικής αφαίρεσης τμήματος του εντέρου.

Οι ηθοποιοί Γ. Σκιαδαρέσης και Τζ. Ευείδη μιλούν για την ερωτική ζωή του ζευγαριού που παίζουν στο θέατρο και απαντούν αν η απιστία ή ο γάμος σκοτώνουν τελικά το σεξ.