Επεισόδια

EPISODE 081
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Τίτλος: ΚΑΟΥΡΕΣ, ΕΛΚΟΣ ΚΑΙ... ΣΤΡΙΜΜΕΝΟ ΕΝΤΕΡΟ

Περίληψη: 'Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται στις μέρες μας για προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό τους σύστημα, όπως καούρες, πόνο στο στομάχι, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα.  Η εκπομπή «'Ολα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται από το MEGA, διερευνά αυτή τη φορά τη σχέση που έχει το πεπτικό σύστημα με τον εγκέφαλό μας, καθώς φαίνεται ότι η νεύρωση στομάχου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σε μεγάλο βαθμό συμπτώματα- αποτελέσματα της σωματοποίησης του στρες.

Οι επιστήμονες στο στούντιο συζητούν διεξοδικά για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη χαλάρωση δηλαδή του σφικτήρα που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου και η οποία έχει ως αποτέλεσμα η τροφή να επιστρέφει από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Επισημαίνουν πότε μια καούρα μπορεί να χαρακτηριστεί αθώα παρότι καταστρέφει την ποιότητα της ζωής μας και πότε έχουμε λόγο να προχωρήσουμε σε προληπτικές εξετάσεις. Επίσης, δίνουν χρήσιμες συμβουλές σε ανθρώπους που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τους συστήνουν τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το έλκος στομάχου, που θεραπεύεται τα τελευταία χρόνια με αντιβίωση. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι η πάθηση αυτή δείχνει να επιστρέφει καθώς η κατάχρηση των αντιβιοτικών αρχίζει σιγά σιγά να τα καθιστά αναποτελεσματικά για την θεραπεία της. Παράλληλα, τονίζουν ποιές τροφές θα πρέπει να προτιμούν και ποιές όχι οι άνθρωποι με ευαισθησία στο στομάχι ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ευεργετική επίδραση που έχει στο στομάχι η μαστίχα της Χίου.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης ζητά από τους επιστήμονες να εξηγήσουν τί είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, φουσκώματα και πόνο στην κοιλιά. Διατροφολόγος τονίζει τα λάθη που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι με ευαισθησία στο έντερο, με αποτέλεσμα αντί να επιλύουν το πρόβλημα να το επιδεινώνουν.

Μεγάλο κομμάτι της εκπομπής είναι αφιερωμένο στις δυσανεξίες, με πιο γνωστές αυτές στη λακτόζη, που υπάρχει στο γάλα και τα προϊόντα του και στην γλουτένη, που υπάρχει στα βασικά δημητριακά και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για όσους την έχουν καθώς οδηγεί σε μια νόσο που ονομάζεται κοιλιοκάκη. 

Info

Ούζο, μπύρα ή κρασί;

Τα ποτά του καλοκαιριού και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Q&A

Φάρμακο οι διακοπές για την ψυχή και το σώμα

Πώς οι διακοπές βελτιώνουν τους δείκτες υγείας; Μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη; Γιατί το καλοκαίρι μειώνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά...

Tests

Διακοπές και διατροφή

Μυστικά για ισορροπημένη "καλοκαιρινή" διατροφή χωρίς περιττά κιλά.

Tips

Κρατήστε τα κουνούπια...μακριά!

Όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από τα κουνούπια και τα νοσήματα που μεταδίδουν.

Έρευνες

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Πίσω από κάθε πόνο κρύβεται μια αιτία ή... μερικά "κακά" γονίδια.

Επικοινωνία

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Εκφράστε τις απορίες σας για όλα τα ιατρικά ζητήματα που σας απασχολούν.
* Όνομα
* Επίθετο
* Τηλ/νο
* Email
* Θέμα
Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά
Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα της εκπομπής «Όλα για την υγεία mou», σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις οδηγίες των γιατρών και επιστημόνων.
Οι χρήστες συνιστάται να ενημερώνονται για το ζήτημα υγείας που τους αφορά από τον θεράποντα ιατρό τους.

Οι ηθοποιοί Γ. Σκιαδαρέσης και Τζ. Ευείδη μιλούν για την ερωτική ζωή του ζευγαριού που παίζουν στο θέατρο και απαντούν αν η απιστία ή ο γάμος σκοτώνουν τελικά το σεξ.