2012

# 2012

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΘΩΟΣ Ο ΆΝΤΕΡΣ ΜΠΡΕΙΒΙΚ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

16.04.2012

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΘΩΟΣ Ο ΆΝΤΕΡΣ ΜΠΡΕΙΒΙΚ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

 

Όσλο, Νορβηγία
Παραδέχθηκε τις επιθέσεις του στην Νορβηγία τον περασμένο Ιούλιο ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δηλώνοντας, πάντως, αθώος. Μάλιστα, δηλώνει ότι βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα απέναντι στους προδότες της πατρίδας» του. Ο Μπρέιβικ κατηγορείται για τρομοκρατία και για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. 

Ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος. «Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου», τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Άρντζεν.

Οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Μπράιβικ θα δηλώσει αθώος και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα» απέναντι στους «προδότες» της πατρίδας του.

Ο Μπρέιβικ είπε ακόμα πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου. «Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο 33χρονος Μπρέιβικ, που τον περασμένο Ιούλιο σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια αυτοπαρουσιάζεται ως «συγγραφέας».

Μόλις οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπρέιβικ στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, εκείνος απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό στο ακροατήριο, το οποίο αποτελείται από τις οικογένειες των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφους. Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο «μανιφέστο» του, αντιπροσωπεύει «τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης».

Ο 33χρονος κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ως συγγραφέας στο δικαστήριο και μάλιστα διόρθωσε τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος.

«Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας», είπε και προσέθεσε πως άρχισε να γράφει στη φυλακή.

Ο Μπρέιβικ δάκρυσε παρακολουθώντας το 12λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Άρχισε να κλαίει τη στιγμή που στο δικαστήριο προβλήθηκε η ταινία, η ταινία αποτελεί ένα μοντάζ από φωτογραφίες και σχέδια που εικονίζουν κυρίως μουσουλμάνους εξτρεμιστές.

Νωρίτερα, είχε ακούσει με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ χαμογέλασε όταν ένας από τους εισαγγελείς, ο Σβάιν Χόλντεν, υπενθύμισε το παρελθόν του.

Ο Χόλντεν έδωσε πληροφορίες για τη δράση του Μπρέιβικ και τη συμμετοχή του σε διάφορες οργανώσεις από το 1995 μέχρι την ημέρα της σύλληψής του, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας των Ναϊτών Ιπποτών, την ύπαρξη της οποίας είχαν αμφισβητήσει οι αρχές.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια γύρω και μέσα στο δικαστήριο και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης μεγάλο για την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, που είναι η αιματηρότερη στην ιστορία της Νορβηγίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη κυρίως στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου και σε προκαταρκτικές παρατηρήσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο κατηγορεί τον Μπράιβικ για τρομοκρατία.

Η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέζερ Ενγκ διάβασε το κατηγορητήριο και τα ονόματα των θυμάτων του Μπρέιβικ που έχασαν τη ζωή τους είτε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Όσλο, ή στο νησί Ουτόγια.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του μακάβριου αυτού εγκλήματος από τους ίδιους του επιζώντες στο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης "Το Τέλος της Αθωότητας".

 

 

 


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή