2012

# 2012

«ΟΧΙ» ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΑΣΥΛΟ

04.04.2012

«ΟΧΙ» ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΑΣΥΛΟ

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, η δίκη του οποίου για το θάνατο 77 ανθρώπων το περασμένο καλοκαίρι θα αρχίσει στις 16 Απριλίου, δήλωσε σε επιστολή του πως μια ενδεχόμενη νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα είναι «χειρότερη από το θάνατο».

«Το να κλείσεις έναν πολιτικό ακτιβιστή σε άσυλο είναι πιο σαδιστικό και σκληρό από να τον σκοτώσεις. Είναι χειρότερο από τον θάνατο», γράφει ο Μπράιβικ σε 38σέλιδη επιστολή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Verdens Gang (VG).

Η επιστολή έχει στόχο να αποδομήσει, σημείο προς σημείο, την έκθεση των ψυχιάτρων οι οποίοι με εντολή της νορβηγικής δικαιοσύνης εξέτασαν τον Μπράιβικ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια», που σημαίνει ότι ποινικά δεν ευθύνεται για τις πράξεις του.

Αν το δικαστήριο του Όσλο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τους ειδικούς, ο Μπράιβικ θα καταδικαστεί σε ψυχιατρική θεραπεία σε κάποιο ίδρυμα, στο οποίο θα παραμείνει σε όλη του τη ζωή.

Ο κατηγορούμενος σκοπεύει να δηλώσει πως έχει σώας τας φρένας επειδή, όπως εξήγησαν οι συνήγοροι του, δεν θέλει να ακυρωθεί το ιδεολογικό του μανιφέστο.

«Πρέπει ειλικρινά να παραδεχτώ πως είναι το χειρότερο που μπορεί να μού συμβεί, στο μέτρο που αποτελεί απόλυτη ταπείνωση», προσθέτει ο Μπράιβικ.

Το δικαστήριο ζήτησε και δεύτερη αξιολόγηση του κατηγορούμενου από δύο άλλους ειδικούς. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται στις 10 Απριλίου, έξι ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης.

Στις 22 Ιουλίου 2011, φορώντας αστυνομική στολή, ο Μπράιβικ πυροβολούσε τουλάχιστον επί μία ώρα εναντίον νεαρών κατασκηνωτών στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο. Νωρίτερα, είχε τοποθετήσει βόμβα στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης. Από τις δύο επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι, οι περισσότεροι έφηβοι.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του μακάβριου αυτού εγκλήματος από τους ίδιους του επιζώντες στο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης "Το Τέλος της Αθωότητας".


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή