2012

# 2012

ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

07.02.2012

ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πόλη του Βατικανού, Βατικανό
«Η μέριμνα και η επούλωση των πληγών των θυμάτων θα πρέπει να είναι ύψιστης σημασίας για την χριστιανική κοινότητα και να συνοδεύεται από βαθιά ανανέωση της Εκκλησίας σε όλα τα επίπεδα». Είναι το μήνυμα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' προς ένα πρωτοφανές στα χρονικά διεθνές συμπόσιο που διοργανώνει η Καθολική Εκκλησία στη Ρώμη.

«Προς την επούλωση και την ανανέωση» είναι ο τίτλος του συνεδρίου με ζητούμενο να οριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το χειρισμό παιδεραστών ιερέων και η αρωγή προς την αστυνομία στη δίωξη εγκλημάτων παιδεραστίας. Ενώσεις θυμάτων -που δεν προσκλήθηκαν στο συμπόσιο- μιλούν όμως για «θέατρο» και «δημόσιες σχέσεις»...

Για την ανάγκη βαθιάς ανανέωσης της Καθολικής Εκκλησίας σε όλα τα επίπεδα και ανακούφισης των θυμάτων μιλά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο μήνυμά του κατά την έναρξη του συμποσίου, το οποίο ανέγνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Ο Πάπας τονίζει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίχτυ για την προστασία και τη στήριξη των θυμάτων, υπό το βάρος των σκανδάλων παιδεραστίας που έχουν συνταράξει την Καθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια.

«Δεν χρειάζεσαι μία συγκέντρωση στη Ρώμη για να μάθεις ποιο είναι το σωστό» λέει η Σου Κοξ εκ μέρους της Φωνής των Επιζώντων, που συνασπίζει οργανώσεις θυμάτων από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων, ένα θέατρο στην πραγματικότητα. Δεν έχει κανένα νόημα» αναφέρει η Κοξ, που έχει πέσει και η ίδια θύμα παιδεραστή ιερά της Καθολικής Εκκλησίας.

Στο συμπόσιο, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, συμμετέχουν επίσκοποι από περισσότερες από 100 χώρες και 32 επικεφαλής θρησκευτικών ταγμάτων. Μόνο ένα θύμα κακοποίησης προσκλήθηκε στο συνέδριο. Η Ιρλανδή Μαίρη Κόλινς, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 13 ετών και δήλωσε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση να παραστεί στο συνέδριο.

Η Κόλινς λέει ότι παρά τις απολογίες που έχουν δοθεί για τα εγκλήματα των παιδεραστών ιερέων, υπήρξαν ελάχιστες απολογίες για την προστασία που τους δόθηκε από τους ανωτέρους τους, και δεν υπάρχει τιμωρία για εκείνους που εσκεμμένα ή από αμέλεια συγκάλυψαν υποθέσεις.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δείτε τα ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης "Το Τέλος της Σιωπής" και "Ο Συνεργατης της Αλήθειας" για το σκάνδαλο κακοποιήσεων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και τα μέτρα που έλαβε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' και το Βατικανό για την καταπολέμηση του.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή