2012

# 2012

ΚΑΝΤΑΦΙΚΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ "ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΜΠΑΝΙ ΟΥΑΛΙΝΤ"

ΚΑΝΤΑΦΙΚΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ  ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΜΠΑΝΙ ΟΥΑΛΙΝΤ

Τρίπολη, Λιβύη
Μαχητές που είναι πιστοί στον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την πόλη Μπάνι Ουάλιντ αφού επιτέθηκαν σε μαχητές του κυβερνώντος Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Την είδηση της κατάληψης επιβεβαιώνουν και στελέχη του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Παραταύτα, ο Λίβυος Υπουργός Εσωτερικών Φάουζι Αμπντελάλι διέψευσε την είδηση της κατάληψης λέγοντας ότι η επρόκειτο για «εσωτερικά προβλήματα μεταξύ των κατοίκων αυτής της πόλης».

 

Η πόλη, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, ήταν προπύργιο των κανταφικών κατά τη διάρκεια του πολύμηνου εμφύλιου πολέμου.

 

Κατά τη διάρκεια της μάχης και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό, περιλαμβανομένων και αντιαρματικών των 106 χιλιοστών, σύμφωνα με τις αναφορές.

 

«Η ταξιαρχία της 28ης Μαΐου, η πιο σημαντική στην Μπάνι Ουάλιντ και η μόνη που έχει υπαχθεί στο υπουργείο Άμυνας, είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές από πιστούς του Καντάφι και δέχεται κάθε είδους πυρά» είπε αξιωματούχος των πολιορκημένων. Κατήγγειλε πάντως ότι ζητήθηκε η επέμβαση του στρατού «αλλά το υπουργείο Άμυνας και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μας πρόδωσαν».

 

Οι πιστοί στον Καντάφι ένοπλοι ανέμιζαν πράσινα λάβαρα στην πόλη, αναφέρουν ακόμη μαρτυρίες. Ήταν η σημαία της χώρας που είχε καθιερώσει ο Καντάφι και έχει πλέον αντικατασταθεί με την προκανταφική σημαία.

 

Αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας είπε ωστόσο ότι κινητοποιούνται μαχητικά για να σπεύσουν στην Μπάνι Ουάλιντ και στην Τρίπολη υπήρχαν ενδείξεις αύξησης των μέτρων ασφαλείας.

 

Αναφέρονται ακόμη και πέντε θάνατοι μαχητών του Συμβουλίου και 20 τραυματισμοί.

 

Μόλις την Κυριακή ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα μπορούσε να πέσει σε ένα «λάκκο χωρίς πάτο».

 

Αφορμή ήταν η εισβολή διαδηλωτών σε κυβερνητικό γραφείο στη Βεγγάζη, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν μέσα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά.
 


 

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


 

 

Η κάμερα της Εμπόλεμης Ζώνης ταξίδεψε στη Λιβύη και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από τη βάση των επαναστατών στη Βεγγάζη αλλά και από την πρώτη γραμμή, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Μέρες Επανάστασης" που πρόβαλε σε δύο μέρη τον Απρίλιο του 2011.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή