2012

# 2012

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΣΚΟΥΠΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

28.12.2011

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΣΚΟΥΠΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

Συμπλοκές μέσα στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ σημειώθηκαν την Τετάρτη όταν Ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι μοναχοί κατηγόρησαν οι μεν τους δε για παραβίαση των αυστηρά καθορισμένων χώρων αρμοδιότητας μέσα στο Ναό.

Αφορμή ήταν το καθάρισμα του Ναού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων που είναι σε λίγες ημέρες γιατί στη Βηθλεέμ εορτάζονται με το παλιό (ιουλιανό) ημερολόγιο.

Μοναχοί και από τις δύο πλευρές άρχισαν να λογομαχούν για τις περιοχές που μπορούν να καθαρίσουν, πολλοί μάλιστα πήραν και τις σκούπες και τις πετούσαν ο ένας στον άλλο.

Στα επεισόδια επενέβη η παλαιστινιακή αστυνομία που μπήκε μέσα στο Ναό με γκλομπ για να επιβάλει την τάξη.

Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν -η παλαιστινιακή αστυνομία λέει ότι γίνονται κάθε χρόνο- ενώ συμπλοκές σημειώνονται το Πάσχα στο Ναό της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ.

Το Ναό πάνω από το σημείο όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός μοιράζονται Ελληνορθόδοξοι, Καθολικοί και Αρμένιοι αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς για το τι μπορεί να κάνει κάθε ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων που μπορεί να επισκευάσει ή ακόμα να καθαρίσει.

Όπως επισημαίνει το Associated Press οι διαφωνίες των τριών πλευρών για το ποιος θα πληρώσει για τις αναγκαίες επισκευές στο εσωτερικό καθυστερούσαν τα έργα για χρόνια με αποτέλεσμα ο Ναός να έχει πλέον σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή κατάφερε να βρει σημείο συμφωνίας και έτσι τα έργα στην οροφή θα αρχίσουν μέσα στο 2012.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Η Εμπόλεμη Ζώνη ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους επιχειρώντας να ερευνήσει τα πραγματικά αίτια μιας διαμάχης αιώνων για την κυριαρχία στα πανάγια προσκυνήματα στο ντοκιμαντέρ "Status Quo - Το Ισχύον Καθεστώς"


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή