2012

# 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΙΛ

19.12.2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΙΛ

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 69 ετών και το τελευταίο διάστημα δεν έκανε συχνά δημόσιες εμφανίσεις, πιθανώς λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.

To 2008 είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης, ο Κιμ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο την ώρα που βρισκόταν σε τρένο που τον μετέφερε σε περιοχή έξω από την πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ.

Η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου (για 13 ημέρες) έχει κηρυχθεί στη χώρα περίοδος πένθους.

Εκτιμάται ότι ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη θα προκαλέσει σοκ στους πολίτες της φτωχής χώρας, η οποία, εξαιτίας της πυρηνικής της πολιτικής, παραμένει διπλωματικά απομονωμένη.

Στη χώρα του είχε λάβει διαστάσεις μυθικού ήρωα. Επίσημες αναφορές γράφουν ότι γεννήθηκε σε μια ξύλινη καλύβα και ότι η γέννησή του συνοδεύτηκε από διπλό ουράνιο τόξο και από ένα φωτεινό αστέρι στον ουρανό. Στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην ρωσική πόλη Χάμπαροβσκ και πέρασε την περίοδο του Πολέμου της Κορέας στην Κίνα.

Η εικόνα αυτή ενός ηγέτη-ήρωα ενισχύθηκε στα επόμενα χρόνια: σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έγραψε έξι όπερες σε δύο χρόνια και σχεδίασε ένα από τα σημεία ορόσημα της χώρας του.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την εξουσία το 1994, «κληρονομικά» από τον πατέρα του, Κιμ Ιλ-Σανγκ.

Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, λιμός που προκλήθηκε από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και από φτωχικές σοδειές, οδήγησε στον θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ηγεσία της Νοτίου Κορέας τον θεωρούσε ματαιόδοξο και πλέιμποϊ, με μια μεγάλη αγάπη στο καλό φαγητό και το ποτό.

Ωστόσο, όσοι τον είχαν γνωρίσει μίλαγαν για έναν άνθρωπο που είχε καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων, ενώ άλλοι τον θεωρούσαν ότι χειριζόταν ανθρώπους και καταστάσεις για να στηρίξει το καθεστώς του.

Η αγάπη του για το σινεμά ήταν μεγάλη. Λέγεται ότι διέθετε συλλογή από 20.000 χολιγουντιανές ταινίες, ακόμα και ότι έχει γράψει ένα βιβλίο του σινεμά και ότι αγαπημένη του σταρ ήταν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Κιμ Γιονγκ-Ουν: ο μυστηριώδης διάδοχος του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ιλ
Το καθεστώς του έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επιμονή του στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση και κυρώσεις.

Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε το πρώτο της πυρηνικό τεστ το 2006, ενώ ένα δεύτερο ακολούθησε τρία χρόνια μετά. Οι συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας κατέρρευσαν ήδη μια φορά και εδώ και μήνες έχουν «παγώσει».

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

Η Εμπόλεμη Ζώνη, η μοναδική ελληνική παραγωγή που ταξίδεψε στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα παρουσίασε το πρόσωπο δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων μέσα από τα ντοκιμαντέρ "38ος Παράλληλος" και "Η Παράσταση" καθώς και τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών με το "Φωτιά στην Κίτρινη Θάλασσα".


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή