2012

# 2012

ΥΠΕΣΤΑΛΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

16.12.2011

ΥΠΕΣΤΑΛΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Βαγδάτη, Ιράκ
Με την υποστολή της αμερικανικής σημαίας σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη, έπεσαν και επισήμως οι τίτλοι του τέλους στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τους δικούς του τίτλους τέλους στον πόλεμο, καλωσορίζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα.

Στην ειδική τελετή παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, ο οποίος μιλώντας σε στρατιώτες είπε ότι η επιχείρηση «άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια».

Οι περισσότεροι από τους 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιράκ έχουν ήδη επιστρέψει και οι τελευταίοι αναμένεται να γυρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, αφήνοντας την ευθύνη της ασφάλειας στις Αρχές του Ιράκ. Περίπου 200 άτομα θα παραμείνουν στη χώρα σε ρόλο συμβουλευτικό.

Μέσα στα εννέα χρόνια του πολέμου οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες για έναν ή δύο θητείες στο δύσκολο μέτωπο του Ιράκ, έχασαν 4.500 στρατιώτες (πάνω από 200 υπηρετούσαν στο στρατόπεδο Μπράγκ) και 30.000 τραυματίστηκαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην έδρα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο στρατόπεδο Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, απέφυγε να μιλήσει για νίκη και έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα».

«Οι τελευταίοι στρατιώτες μας» πρόσθεσε, που θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες, «φεύγουν από το Ιράκ κρατώντας το κεφάλι ψηλά».

«Κάθε τι που έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, κάθε μάχη και θάνατος, κάθε αιμορραγία και χτίσιμο, κάθε εκπαίδευση και συνεργασία, όλα οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή της επιτυχίας» είπε.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ σύντομα θα περάσει στην ιστορία και η υπηρεσίες σας ανήκουν στους αιώνες» πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των Αμερικανών πολιτών τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης των στρατιωτών από το Ιράκ.

Αν και κάποιοι Ιρακινοί ανησυχούν ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών θα οδηγήσει τη χώρα στη βία, άλλοι γιορτάζουν το τέλος του πολέμου.

Την Τετάρτη, κάτοικοι της Φαλούτζα βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν αμερικανικές σημαίες. «Κανείς δεν εμπιστευόταν τις υποσχέσεις τους. Μας είπαν ότι όταν έρθουν στο Ιράκ θα φέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και θα οικοδομήσουν τη χώρα μας» δήλωσε ο Αχμέντ Αϊέντ, αγρότης, στο πρακτορείο Reuters.

«Τώρα φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους θανάτους, συντρίμμια και χάος» πρόσθεσε.
 

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Η Εμπόλεμη ζώνη με το ντοκιμαντέρ "Σοκ και δέος στη Βαγδάτη" αναζήτησε τα πραγματικά αίτια αυτού του αιματηρού πολέμου. Με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των αμερικανών τραυματιών του πολέμου στο "Επιχείρηση πρώτο θύμα" παρουσίασε το σκληρό πρόσωπο αυτής της τραγωδίας.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή