2012

# 2012

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

07.12.2011

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε χθες το βράδυ νομοσχέδιο που δίνει το «πράσινο φως» για την εντατικοποίηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμο ίσως οδηγήσει σε μερικά χρόνια στην ολοκληρωτική καταστροφή της ζούγκλας του Αμαζονίου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» οξυγόνου του πλανήτη.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε με 59 ψήφους υπέρ και 7 κατά, ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι δε θα αποδίδονται πρόστιμα για παράνομη αποψίλωση και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων γης δεν θα καλούνται πλέον να αποκαταστήσουν τις περιοχές που αποψιλώθηκαν παράνομα. Επίσης, με το νόμο μειώνονται από 30 σε 15 μέτρα πλάτος οι προστατευόμενες δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στις όχθες μικρών ποταμών με πλάτος μικρότερο των 10 μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με ακτιβιστές που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, η αποψίλωση του δάσους δεν θα καταστρέψει μόνο τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» οξυγόνου του πλανήτη μας, αλλά και ένα φυσικό «οχυρό» που προσφέρει προστασία από φυσικές καταστροφές και πλημμύρες. Από την άλλη πλευρά, η βραζιλιάνικη συνομοσπονδία γεωργίας και ζώων φάρμας στηρίζει το νέο νόμο και δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις αλλαγές για να «διατηρήσει τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παράγει το 35% του οξυγόνου παγκοσμίως. Η αποψίλωση της τροπικής ζούγκλας εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς μειώνεται η δυνατότητα «απορρόφησης» του διοξειδίου του άνθρακα που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα – εκτιμάται ότι η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου αυξάνει κατά 20% τις ποσότητες αυτού του αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Από το 2006 ως το 2010 η Βραζιλία μείωσε τον ρυθμό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου κατά το ήμισυ σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι αλλαγές που προτείνει ο νέος νόμος, μία δασική έκταση περίπου 79 εκατομμυρίων εκταρίων (σχεδόν όσο το μέγεθος της Γαλλίας και της Βρετανίας μαζί) θα μείνει απροστάτευτη.

ΠΗΓΗ: www.agelioforos.gr

Το 2006 η Εμπόλεμη Ζώνη βρέθηκε στον Αμαζόνιο καταγράφοντας τις εγκληματικές περιβαλλοντικές επιρροές της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης στο ντοκιμαντέρ "Έγκλημα στον Αμαζόνιο".


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή