2012

# 2012

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ο ΆΝΤΕΡΣ ΜΠΕΡΙΝΓΚ ΜΠΡΕΙΒΙΚ

29.11.2011

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ο ΆΝΤΕΡΣ ΜΠΕΡΙΝΓΚ ΜΠΡΕΙΒΙΚ

Όσλο, Νορβηγία
Παρανοϊκή σχιζοφρένεια διέγνωσαν στον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ οι διορισθέντες από τη νορβηγική Δικαιοσύνη ψύχιατροι, που κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με την ποινική ευθύνη του 32χρονου Νορβηγού που σόκαρε και τραυμάτισε ψυχικά ένα ολόκληρο έθνος με τη μαζική δολοφονία του Ιουλίου στο νησί Ουτόγια. Η ψυχιατρική εκτίμηση συνεπάγεται πως κατά πάσα πιθανότητα ο Μπρέιβικ θα αποφύγει τη φυλάκιση και θα εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Η έκθεση των 230 σελίδων των δύο ψυχιάτρων, που βασίστηκε σε 13 συνομιλίες τους με τον Άντερς Μπρέιβικ, παραδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο δικαστήριο του Όσλο και τα συμπεράσματά της ανακοινώθηκαν εν συνεχεία από την Εισαγγελία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν επισήμανε πως βάσει του πορίσματος ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ενδέχεται να μην μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή. «Το συμπέρασμα είναι ότι είναι σχιζοφρενής. Ζει στο δικό του παραληρηματικό σύμπαν, οι σκέψεις και οι ενέργειές του υπαγορεύονται από αυτό το σύμπαν» δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Αν το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ήταν [ποινικά] ανεύθυνος, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο στο τέλος της δίκης να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία» δήλωσε επίσης κατά τη συνέντευξη Τύπου η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέγερ Ενγκ, διευκρινίζοντας ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι «ισόβια».

Ο εφιάλτης της 22ας Ιουλίου άρχισε με το θάνατο οκτώ ανθρώπων στη βομβιστική επίθεση κοντά σε κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο για να ακολουθήσει η μαζική δολοφονία στο νησί Ουτόγια.

Ο Μπρέιβικ οδήγησε μέχρι το νησί και άνοιξε αδιακρίτως πυρ, μετατρέποντας σε απέραντη λίμνη αίματος τη θερινή κατασκήνωση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας. Σκότωσε 65 ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 115 και μετά παραδόθηκε.

Το μακελειό -που κατά δήλωσή του ήταν «απαραίτητο» για τη διάσωση της Νορβηγίας και της Ευρώπης από το Ισλάμ- σόκαρε και τραυμάτισε ψυχικά ένα ολόκληρο έθνος.

Ο Μπρέιβικ είναι προφυλακισμένος, το μεγαλύτερο διάστημα κρατήθηκε στην απομόνωση, και η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του μακάβριου αυτού εγκλήματος από τους ίδιους του επιζώντες στο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης  "Το Τέλος της Αθωότητας".


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή