2011

# 2011

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

23.08.2011

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Οι αντάρτες είχαν καταφέρει να περικυκλώσουν το κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται η έδρα του Μουαμάρ Καντάφι για να συναντήσουν σφοδρή αντίσταση από δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη.

Μετά από σύντομη μάχη, η αντίσταση στο κτιριακό συγκρότημα σταμάτησε και εκατοντάδες εξεγερμένοι συνέρρευσαν στο χώρο για να πανηγυρίσουν μετέδωσε το Reuters. Πολλοί μπήκαν μέσα στο συγκρότημα-σύμβολο για να βρουν μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Μαζί τους και αρκετοί πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να συμπαραταχθούν με τους εξεγερμένους, οι οποίοι δέχονται νέες ενισχύσεις.

Νωρίτερα, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν το κτιριακό συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα της κυβέρνησης του Καντάφι, ανέφερε το Al Jazeera. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με τους εξεγερμένους να δηλώνουν ότι κατέλαβαν τον έλεγχό του.

Οι ηγέτες των εξεγερμένων ανέφεραν ότι το 80% της Τρίπολης ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις τους, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. Η Άστον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων εξέφρασαν την επιθυμία τους για διεθνή βοήθεια στην προετοιμασία των εκλογών στην χώρα.

Κατέλαβαν ακόμη οι εξεγερμένοι και τη Ρας Λανούφ όπου βρίσκονται πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τις οποίες βρήκαν σε μάλλον καλή κατάσταση. Δυνάμεις που ακόμα παραμένουν πιστές στον Καντάφι κινούνται προς την Σύρτη, την γενέτειρα του πρώην ηγέτη που ακόμα είναι υπό τον έλεγχο του.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Συμμαχία διαθέτει αεροσκάφη που επιχειρούν πάνω από την Τρίπολη, όμως, δεν γνωρίζει εάν πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή κατά του κτιριακού συγκροτήματος που αποτελεί την έδρα του Μ.Καντάφι. πάντως οι έξοδοι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά—φαίνεται ότι ήταν και ένας από τους λόγους που επιτάχυναν την πτώση του Καντάφι.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει την αποστολή του και θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε περίπτωση που οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.

Άφαντος ο Καντάφι

Όσο για τον Μουαμάρ Καντάφι αλλά κι τον γιο του Σαΐφ κανένας δεν φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται.  «Εάν κάποιος γνωρίζει, να μου το πει κι εμένα» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο Μ.Καντάφι δεν είναι στόχος της Συμμαχίας. «Εάν ο Καντάφι θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα» είπε.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου μιλώντας στο BBC ήταν και αυτός στο σκοτάδι για τα ίχνη του: «Ο Καντάφι είναι μέσα ή κοντά στην Τρίπολη», είπε. Πάντως, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται ακόμα στην Τρίπολη και ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Σε ετοιμότητα για την επόμενη ημέρα

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις για την Λιβύη της επόμενης ημέρας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, στο Μιλάνο την Πέμπτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Μπερλουσκόνι. Η Ρώμη, κάποτε μία από τις στενότερες συμμάχους του Καντάφι στην Ευρώπη, έκλινε από την αρχή της διαμάχης προς τους εξεγερμένους.

Παράλληλα οι ΗΠΑ, που εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το καθεστώς Καντάφι έχει καταρρεύσει, δηλώνουν ότι εξετάζουν τρόπους για να αποδεσμεύσουν 1 με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ της επαναστατικής κυβέρνησης.

Ακόμη σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Η κάμερα της Εμπόλεμης Ζώνης ταξίδεψε στη Λιβύη και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από τη βάση των επαναστατών στη Βεγγάζη αλλά και από την πρώτη γραμμή, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Μέρες Επανάστασης" που πρόβαλε σε δύο μέρη τον Απρίλιο του 2011.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή