2011

# 2011

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Πόλη του Βατικανού, Βατικανό

Την ανάκληση του πρεσβευτή του στην Ιρλανδία ζήτησε το Βατικανό, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ασυνήθιστη επίθεση που εξαπέλυσε πριν λίγες ημέρες το Κοινοβούλιο της χώρας κατά της Αγίας Έδρας για την υπόθεση παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχιεπίσκοπος Τζουζέπε Λεάντσα κλήθηκε να επιστρέψει στην Αγία Έδρα.

Στις 20 Ιουνίου το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας υπερψήφισε κείμενο στο οποίο το Βατικανό κατηγορείται για «υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας», αλλά και για «ελιτισμό και ναρκισσισμό» στις ηγετικές του τάξεις.

Επίσης, οι Ιρλανδοί βουλευτές κατηγορούν την Αγία Έδρα ότι υποβάθμισε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς για να προστατεύσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας.

Το αυστηρό κείμενο του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, μίας χώρας στην οποία ο καθολικισμός κατέχει κεντρική θέση, αντικατοπτρίζει τη στροφή της ιρλανδικής οργής από τους εγχώριους ιερείς στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.

Η μεταστροφή αυτή οφείλεται εν μέρει και σε έγγραφο του Βατικανού προς την Εκκλησία της Ιρλανδίας του 1997, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια έρευνας για την υπόθεση που έγινε με εντολή της κυβέρνησης. 

Στο έγγραφο, το πλαίσιο που καθορίζει τις διαδικασίες παραπομπής υποθέσεων κακοποίησης θεωρήθηκε ότι υποβαθμιζόταν καθώς αναφερόταν απλώς ως «κατευθυντήριες γραμμές».

Κατά την έρευνα φάνηκε επίσης ότι πρώην επίσκοπος είχε αναφέρει ψευδώς στις ιρλανδικές Αρχές πως παρέπεμπε όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση στην αστυνομία. Η ίδια η Αγία Έδρα καταδίκασε τις εγκληματικές συμπεριφορές που περιγράφονται στο πόρισμα της έρευνας που έφτασε στην ιρλανδική Βουλή, αρνήθηκε όμως πως ενθάρρυνε τους ιερείς να αγνοήσουν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προστασία των παιδιών.

 

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

 

Δείτε τα ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης "Το Τέλος της Σιωπής" και "Ο Συνεργατης της Αλήθειας" για το σκάνδαλο κακοποιήσεων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και τα μέτρα που έλαβε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' και το Βατικανό για την καταπολέμηση του.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή