2011

# 2011

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΞ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ «ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ» ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ

20.07.2011

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΞ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ «ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ» ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ

 

Δουβλίνο

Με ασυνήθιστα σκληρά λόγια στράφηκε εναντίον της Αγίας Έδρας το ιρλανδικό Κοινοβούλιο για την υπόθεση παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, επιρρίπτοντας στο Βατικανό «υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας» και κάνοντας λόγο για  «ελιτισμό και ναρκισισμό» στις ηγετικές του τάξεις. 

 

Το αυστηρό κείμενο του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, μίας χώρας στην οποία ο καθολικισμός κατέχει κεντρική θέση, αντικατοπτρίζει τη στροφή της ιρλανδικής οργής από τους εγχώριους ιερείς στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.

 

Το κείμενο, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τους Ιρλανδούς βουλευτές, κατηγορεί την Αγία Έδρα ότι υποβάθμισε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς για να προστατεύσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας. 

 

Τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα έχουν επικρίνει σε δηλώσεις τους την στάση του Βατικανού -ενώ η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της διπλωματικής του αντιπροσωπείας στο Δουβλίνο.

 

Η μεταστροφή της οργής από τους εγχώριους ιερείς ανοικτά στην Αγία Έδρα οφείλεται εν μέρει και σε έγγραφο του Βατικανού προς την Εκκλησία της Ιρλανδίας του 1997, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια έρευνας για την υπόθεση που έγινε με εντολή της κυβέρνησης: Στο έγγραφο, το πλαίσιο που καθορίζει τις διαδικασίες παραπομπής υποθέσεων κακοποίησης θεωρήθηκε ότι υποβαθμιζόταν καθώς αναφερόταν απλώς ως «κατευθυντήριες γραμμές».

 

Κατά την έρευνα φάνηκε επίσης ότι πρώην επίσκοπος είχε αναφέρει ψευδώς στις ιρλανδικές Αρχές πως παρέπεμπε όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση στην αστυνομία. Η ίδια η Αγία Έδρα καταδίκασε τις εγκληματικές συμπεριφορές που περιγράφονται στο πόρισμα της έρευνας που έφτασε στην ιρλανδική Βουλή, αρνήθηκε όμως πως ενθάρρυνε τους ιερείς να αγνοήσουν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προστασία των παιδιών. 

 

«Δεν υπάρχει τίποτε στην επίμαχη επιστολή [του 1997] που να αποτελεί παρότρυνση για να παραβλέψει κανείς τους νόμους της Ιρλανδίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Βατικανού.

 

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ


 

Δείτε τα ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης "Το Τέλος της Σιωπής" και "Ο Συνεργατης της Αλήθειας" για το σκάνδαλο κακοποιήσεων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και τα μέτρα που έλαβε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' και το Βατικανό για την καταπολέμηση του.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή