2011

# 2011

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΜΙΑΝΜΑΡ

30.03.2011

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΜΙΑΝΜΑΡ

Και επισήμως διαλύθηκε σήμερα η χούντα της Μιανμάρ, το Κρατικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (SPDC), μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Θέιν Σέιν ορκίστηκε μαζί με την κυβέρνησή του ενώπιον του κοινοβουλίου.

"Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, το SPDC διαλύεται επισήμως", μετέδωσε η τηλεόραση, επικαλούμενη διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο στρατηγός Θαν Σούε, επικεφαλής της χούντας από το 1992.

Την θέση του Θαν Σούε, ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατέλαβε ο 54χρονος στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Επίσης ορκίστηκαν οι αντιπρόεδροι Τιν Αούνγκ Μιντ Ου και Σάι Μαούκ Καμ. Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκε και σε αυτό θα μετέχουν πρώην στρατιωτικοί, πολλοί εκ των οποίων ήταν υπουργοί επί χούντας.

Ο υποστράτηγος Χλα Μιν διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας, ο αντιστράτηγος Κο Κο υπουργός Εσωτερικών και ο υποστράτηγος Θέιν Χτέι υπουργός για θέματα συνόρων. Νέος υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Γούνα Μαούνγκ Λουϊν, υπουργός Πληροφόρησης ο Κιάου Χσαν και υπουργός Οικονομικών ο Τιν Ναϊνγκ Θέιν - όλοι τους πρώην στρατιωτικοί.

Η Μιανμάρ βρισκόταν υπό στρατιωτική διακυβέρνηση από το 1988 όταν ο στρατός κατέπνιξε το κίνημα για τη δημοκρατία, σκοτώνοντας περίπου 3.000 ανθρώπους.

Η χούντα διεξήγαγε γενικές εκλογές στις 7 Νοεμβρίου από τις οποίες προέκυψε η νέα κυβέρνηση υπό το φιλο-στρατιωτικό Κόμμα, Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.

Οι εκλογές έγιναν στόχος έντονης κριτικής από τις δυτικές χώρες επειδή απέκλεισαν τη συμμετοχή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία την εποχή εκείνη βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, και στο κόμμα της, την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, το οποίο είχε νικήσει οριακά στις προηγούμενες εκλογές του 1990.

Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν απίθανο οι πολίτες να αντιληφθούν κάποια πολιτική, οικονομική ή κοινωνική αλλαγή άμεσα με τους ίδιους στρατηγούς, που έχουν αποστρατευθεί, να έχουν τον έλεγχο της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από τις εμπορικές κυρώσεις και τη στρατιωτική δημοσιονομική πολιτική.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ONLINE

Η κάμερα της Εμπόλεμης Ζώνης ταξίδεψε στη Μιανμάρ το 2008 για το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Δύο ονόματα για μία δικτατορία" καταγράφοντας αποκλειστικές εικόνες και συγκλονιστικές μαρτυρίες για το στυγνό δικτατορικό καθεστώς.


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή