2011
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΜΙΑΝΜΑΡ30.03.2011![]() Και επισήμως διαλύθηκε σήμερα η χούντα της Μιανμάρ, το Κρατικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (SPDC), μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Θέιν Σέιν ορκίστηκε μαζί με την κυβέρνησή του ενώπιον του κοινοβουλίου.
"Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, το SPDC διαλύεται επισήμως", μετέδωσε η τηλεόραση, επικαλούμενη διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο στρατηγός Θαν Σούε, επικεφαλής της χούντας από το 1992.
Ο υποστράτηγος Χλα Μιν διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας, ο αντιστράτηγος Κο Κο υπουργός Εσωτερικών και ο υποστράτηγος Θέιν Χτέι υπουργός για θέματα συνόρων. Νέος υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Γούνα Μαούνγκ Λουϊν, υπουργός Πληροφόρησης ο Κιάου Χσαν και υπουργός Οικονομικών ο Τιν Ναϊνγκ Θέιν - όλοι τους πρώην στρατιωτικοί. Η χούντα διεξήγαγε γενικές εκλογές στις 7 Νοεμβρίου από τις οποίες προέκυψε η νέα κυβέρνηση υπό το φιλο-στρατιωτικό Κόμμα, Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.
Οι εκλογές έγιναν στόχος έντονης κριτικής από τις δυτικές χώρες επειδή απέκλεισαν τη συμμετοχή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία την εποχή εκείνη βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, και στο κόμμα της, την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, το οποίο είχε νικήσει οριακά στις προηγούμενες εκλογές του 1990. ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ONLINE Η κάμερα της Εμπόλεμης Ζώνης ταξίδεψε στη Μιανμάρ το 2008 για το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Δύο ονόματα για μία δικτατορία" καταγράφοντας αποκλειστικές εικόνες και συγκλονιστικές μαρτυρίες για το στυγνό δικτατορικό καθεστώς. |
επιστροφή |










