2010-11

# 2010-11

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

06.02.2011

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συγκλονιστική η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης χιλιάδων παιδιών στην Ιρλανδία από αδελφούς χριστιανικών ταγμάτων και εφημέριους, που συντηρήθηκε επί δεκαετίες στη σιωπή της εκκλησίας και του Βατικανού, όπως αναδείχθηκε στο ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη "Το Τέλος της Σιωπής" στην πρόσφατη "Εμπόλεμη Ζώνη". (Mega, 27/1).

Αφοπλιστικές ήταν οι αφηγήσεις των θυμάτων, όπως ο Άντριου Μάντεν, ο πρώτος Ιρλανδός που τιθάσευσε το φόβο και τις προσωπικές ενοχές επειδή επέτρεψε στον πατέρα Πέιν να τον κακοποιεί, και μίλησε ανοιχτά και δημόσια για σεξουαλική κακοποίηση από καθολικό ιερέα. Ανατριχιαστικά ήταν τα στοιχεία των δύο επίσημων επιτροπών Ράιαν και Μέρφι για την προσπάθεια διαφύλαξης και προστασίας του ονόματος της Εκκλησίας και των ιερέων της.

Μαζί με τα λεγόμενα της Ιρλανδής τραγουδίστριας Σίνιντ Ο'Κόνορ, που ήταν από τους πρώτους που στηλίτευσε την όλη υπόθεση, αλλά και της σκηνοθέτιδος Μέρι Ράφτερι, η οποία αποτύπωσε σε δύο ντοκιμαντέρ την απίστευτη ιστορία, αναδείχτηκε πλάνο το πλάνο το πρωτοφανές σκάνδαλο αλλά και η πολυετής προσπάθεια για να δικαιωθούν τα θύματα σε ένα κράτος που συμπορεύτηκε από την ίδρυση του με τον καθολικισμό, καθώς η αποσιώπηση μεγένθυνε το πρωτοφανές έγκλημα και το μετέτρεψε σε έγκλημα διαρκείας.

Της Ρούλας Καρακούση


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή