2009-10

# 2009-10

Εθνος

28.01.2010

Εθνος

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

«Η Αϊτή ήταν μια πραγματική τραγωδία πολύ πριν από τη χαριστική βολή του Εγκέλαδου», μας είπε ο Σωτήρης Δανέζης λίγο πριν φύγει ξανά για το Πορτ Ο Πρενς, με στόχο αυτή τη φορά να καταγράψει τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση στα ερείπια που άφησε ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιανουαρίου.

Εκεί, ανάμεσα στα ερείπια του φονικού σεισμού τη περασμένη Δευτέρα ο δημοσιογράφος έγινε η αιτία να γεννηθεί ξανά η ελπίδα για τη ζωή. Ηταν εκείνος που ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις δύο ντόπιων για βοήθεια, άκουσε για πρώτη φορά μετά από 12 ημέρες τις απεγνωσμένες κραβγές ενός 24χρονου που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

Αμέσως ο Σωτήρης Δανέζης ειδοποίησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που σε συνεργασία με την αμερικανική και τη γαλλική ομάδα διάσωσης κατάφερε να βγάλει ζωντανό από τα συντρίμμια τεσσάρων ορόφων τον νεαρό εγκλωβισμένο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με ομάδες διάσωσης μέσα από τις εκπομπές του. Γι’ αυτόν τον λόγο χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της βραβεύεται για τη «συνολική προσφορά του στον άνθρωπο μέσα από τις εκπομπές του».

Το Mega προβάλλει ξανά απόψε στις 11.30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ «Ξάδελφος Ζακά» που παρουσιάζεται η ζωή στην Αϊτή πριν από τον καταστροφικό σεισμό. «Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζουμε το χθες, το σήμερα και αναζητούμε το αύριο μιας ισοπεδωμένης χώρας, μιας χώρας που γυρίζει στο Ετος Μηδέν» λέει ο δημοσιογράφος.

«Οταν την επισκεφθήκαμε το 2008, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και της εξωφρενικής ανόδου στις τιμές των τροφίμων, εκατομμύρια Αϊτινοί βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Ο παγκοσμίως γνωστός ζωγράφος-ποιητής Φρανκετιέν μού είχε πει ότι η Αϊτή έχει το πρόσωπο μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας».

Ο φακός της «Εμπόλεμης Ζώνης» καταγράφει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση της οικογένειας Τουσέντ. Οπως και οι περισσότεροι Αϊτινοί, τρώνε λιγότερο από τρία γεύματα την εβδομάδα, ψάχνουν απελπισμένα για μια δουλειά, πρέπει να μεγαλώσουν δύο παιδιά. «Από το πρωί που σηκώθηκα δεν έχω φάει τίποτε και έχω και ένα μωρό το οποίο ρουφάει από μένα. Δεν έχω ελπίδα... μόνο ο Θεός ξέρει ποιος θα έρθει να μας βοηθήσει», λέει με απογοήτευση η Λαζνά Τουσέντ.

Στον σκουπιδότοπο του Πορτ Ο Πρενς εκατοντάδες άνδρες γυναίκες και μικρά παιδιά περιμένουν τα αυτοσχέδια απορριμματοφόρα. Χώνονται μέχρι το γόνατο στα «φρέσκα» σκουπίδια και προσπαθούν να εντοπίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά: μεταλλικά αντικείμενα, κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια.

Μέσα σ’ ένα σύννεφο από μύγες και έντομα, οι άνθρωποι παλεύουν με τα ποντίκια. Πίνουν τα μισοτελειωμένα αναψυκτικά και βάζουν στις τσέπες ό,τι θεωρούν αρκετά καθαρό για να φαγωθεί αργότερα. Η νέα αποστολή της «Εμπόλεμης Ζώνης» στην Αϊτή, με εικονολήπτη τον Αρη Βιτάλη, αναχώρησε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νατάσα Παπανικολάου

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή