2009-10

# 2009-10

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19.01.2010

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Tο τερατώδες μιούζικαλ

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, όμως φυλακισμένος άνθρωπος χορεύει, θέλει δεν θέλει. Και όχι μόνον ένας, αλλά 1.500 κρατούμενοι στις φυλακές CPDRC στο νησί Σεμπού των Φιλιππίνων. Οι περισσότεροι είναι υπόδικοι που τους περιμένουν τα ισόβια ή ο θάνατος. Εκεί ταξίδεψε πρόσφατα το συνεργείο της «Εμπόλεμης ζώνης» (Mega), που μπήκε μες στη φυλακή και μίλησε με τον διευθυντή και κρατούμενους. Ετσι προέκυψε ο «Χορός των δολοφόνων», ένα ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη για τη «σωφρονιστική» μέθοδο που εφαρμόζεται εκεί.

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα είναι η μέρα των χορευτικών επιδείξεων των κρατουμένων ενώπιον κοινού (συγγενείς, περίεργοι, τουρίστες). Θέαμα θλιβερό και εξοργιστικό. Ενα σόου συγχρονισμένου χορού, με κεντρικό παρουσιαστή τον διευθυντή της φυλακής και εμπνευστή αυτής της σωφρονιστικής μεθόδου. Ο ίδιος φροντίζει ώστε το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους καλλιτέχνες.

Διάλεξε για πρώτο χορευτή τον Αράμπο, τον πρώην αρχηγό της μιας από τις δύο μεγάλες συμμορίες που δρούσαν κάποτε στη φυλακή του, όχι για τη χορευτική του δεινότητα, αλλά για το σατανικό βλέμμα του, την εγκληματική φάτσα του.

«Πόσους σκότωσες, Αράμπο Δύο;»
«Οχι, τρεις», μουγκρίζει ο Αράμπο.
«Ελα, δείξε μας πώς το έκανες, πώς σκότωσες τους δύο».
«Τους τρεις», τονίζει ο Αράμπο, που έχει μάθει καλά τον ρόλο του.

Λένε ότι η πιο γλυκιά μορφή ιδιοκτησίας είναι η εξουσία πάνω στους ανθρώπους. Και εδώ βλέπουμε την πιο ωμή μορφή άσκησης μιας τέτοιας εξουσίας, δηλαδή την ταπείνωση και την υποταγή. Με το καρότο, με το μαστίγιο, οι κρατούμενοι συμμορφώνονται, χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως. Στην αντίθετη περίπτωση, τους περιμένει η απομόνωση, ο ξυλοδαρμός, η στέρηση επισκεπτηρίου και φαγητού.

Κύριε, κύριε, θα μας δεχτείς στη βασιλεία των διαδικτυακών ουρανών; Κύριε, κύριε, θα μας βάλεις στο YouTube; Πολλοί κρατούμενοι εύχονται να χορέψουν σόλο και να «ανεβούν» στο Διαδίκτυο. Τα χορευτικά του CPDRC έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο όταν ο ίδιος ο διευθυντής τα ανέβασε, το 2006, στο ΥοuTube.

Σε 85 εκατομμύρια έχουν φτάσει οι «θεάσεις» των βίντεο με το «Θρίλερ» του Μάικλ Τζάκσον και άλλα ποπ σουξέ. Ο μαζικός αυτός μουσικοχορευτικός εξευτελισμός παρουσιάζεται σαν τοπικό φαινόμενο, σαν προϊόν της μεγαλομανίας «ενός» ανθρώπου (του διευθυντή) και όχι σαν προϊόν ενός συστήματος συντριβής και καθυπόταξης του ανθρώπου, το οποίο επεκτείνεται πέρα από το νησί Σεμπού και τις Φιλιππίνες, πέρα από τη ΝΑ Ασία.

Ασφαλώς, ο τηλεθεατής είναι ελεύθερος να προχωρήσει σε γενικεύσεις, που αποφεύγονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, ο «Χορός των δολοφόνων» είναι μια ευσυνείδητη -και δύσκολη- δημοσιογραφική δουλειά, που επιβεβαιώνει ότι η καλή τηλεόραση μπορεί να αγγίζει όλο τον κόσμο και όχι μόνο μια υποψιασμένη ελίτ.

Tης Μαριάννας Τζιαντζή


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή