2009-10

# 2009-10

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.12.2009

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Για τα ντοκιμαντέρ "GAETANO GRADO - Γεννημένος Μαφιόζος" και "Ομερτά" στην Ιταλία

Δύο ντοκιμαντέρ για την Ιταλική Μαφία προβλήθηκαν με διαφορά δύο εβδομάδων στην «Εμπόλεμη Ζώνη» (Mega) του Σωτήρη Δανέζη. Το πρώτο ήταν επικεντρωμένο γύρω από τον 66χρονο Γκαετάνο Γκράντο, έναν «μετανοημένο μαφιόζο» με πλούσια δράση που ζει σε κατ΄οίκον περιορισμό, υπό αστυνομική προστασία και σε άγνωστη τοποθεσία. Αυτός ο Mafioso pentito μιλάει για πρώτη φορά σε δημοσιογράφους (στον Σ. Δανέζη και στην Αναστασία Μουμτζάκη). Αν και το πρόσωπο του μένει στη σκιά και η φωνή του μοιάζει ελαφρώς αλλοιωμένη.

 

 

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις σχέσεις της Μαφίας με την πολιτική εξουσία. Έτσι μαθαίνουμε ότι υπάρχει μια μαφία των φονιάδων, αλλά και μια μαφία των «λευκών γιακάδων», που την αποτελούν τραπεζίτες, μηχανικοί, δικηγόροι, υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως εξηγεί ο πρώην δήμαρχος του Κορλεόνε. 

 

 

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, μα η Μαφία μένει, σκέφτεται κανείς καθώς αποκαλύπτεται , με βάση ντοκουμέντα και όχι εικασίες, ότι η Κόζα Νόστρα εκλέγει βουλευτές και παίζει ρόλο στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

 

 

Γρήγορη τηλεοπτική αφήγηση, σκληρές εικόνες, πικρά συμπεράσματα, πάρα τις λιγοστές αχτίδες ελπίδας για «απεξάρτηση της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα». 

 

 

Μαριάννα Τζιαντζή


επιστροφή

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΣΕΖΟΝ

ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ANA ΠΕΡΙΟΧΗ

Αφρική N. Αμερική Ωκεανία Ασία Ευρώπη Β.Αμερική Κ.Αμερική Μέση Ανατολή