2009-10

# 2009-10

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ

04.05.2010

ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Συνεχίζει να εκπλήσσει η θεματολογία της εκπομπής «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη στο ΜΕΓΚΑ. Ψύχραιμη, διεισδυτική και σοβαρή ματιά στα γεγονότα και στις αιτίες που τα δημιουργούν.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

20.02.2010

H τέχνη που υπερβαίνει τα σύνορα

Αν δεν συνέβαινε ο μεγάλος σεισμός στην Αϊτή, θα είχε δοθεί στο Πορτ-ο-Πρενς, στα τέλη του Γενάρη, η παράσταση ενός θεατρικού έργου με τίτλο «Η παγίδα». Αν δεν συνέβαινε ο σεισμός, το έργο αυτό μάλλον θα περνούσε απαρατήρητο στη χώρα μας. Να όμως που μια ξαφνική τραγωδία φέρνει τα πάνω κάτω, όχι μόνο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και στην ίδια την τέχνη, δίνοντας νέο νόημα στα παλιά λόγια, στις παλιές προθέσεις και μορφές.

Συγγραφέας του έργου είναι ο 73χρονος Φρανκετιέν, ζωγράφος, ηθοποιός, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, «εμβληματική μορφή του αϊτινού πολιτισμού», όπως λένε. Η «Παγίδα» γράφτηκε τον Νοέμβριο του 2009 και, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός, ο συγγραφέας βρισκόταν στο σπίτι του και έκανε διορθώσεις στο κείμενό του.

Οι τοίχοι ράγισαν, η βιβλιοθήκη κατέρρευσε, το έργο και ο συγγραφέας διασώθηκαν. Το εφιαλτικό τοπίο που περιγράφουν - παραληρώντας, μονολογώντας, θρηνώντας - ο Α και ο Β, τα δύο πρόσωπα του έργου, προέκυψε μετά μια οικολογική και όχι από μια φυσική καταστροφή.

Αν όμως στη θέση της λέξης «πλανήτης», βάλει κανείς τη λέξη «Αϊτή», ο αναγνώστης της «Παγίδας» νομίζει ότι το έργο γράφτηκε μετά το σεισμό - τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνουν κάποια αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν στον γαλλικό Τύπο:

Β: Tα πράγματα και τα σώματα είναι σκιές. Πλάνες αντανακλάσεις. Αλλόκοτο σινεμά μέσα σε μια σκοτεινή σπηλιά. (...)

Β: Πέρα από τη σιωπή και τη βουβή απόσταση.

Α: Μέχρι τα σύνορα του ονείρου.

Β: Το όνειρο έγινε ψέμα. (Le songe devenu mensonge.)
Πιο κάτω, ο Α και ο Β μιλούν για κορμιά «σκοτωμένα, παραμορφωμένα, κοπανισμένα, βασανισμένα, διαμελισμένα, σφυροκοπημένα...».

H Αϊτή δεν είναι μόνο η χώρα των ορφανών, αλλά και των αναπήρων, καθώς οι γιατροί στα πρόχειρα χειρουργεία δεν είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους τραυματίες (ή μάλλον σε πολλούς τραυματίες) άλλη φροντίδα πέρα από τον ακρωτηριασμό. Έτσι, τα λόγια του Φρανκετιέν αποκτούν προφητική διάσταση, ενώ το οικουμενικό που εξέφραζαν γίνεται τοπικό αλλά και ξανά παγκόσμιο.

Με λιγοστές εξαιρέσεις, ο πολιτισμός είναι εξόριστος από την ιδιωτική τηλεόραση. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες έμαθαν για τον Φρανκετιέν χάρη στον «Ξάδελφο Ζακά», ένα ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης ζώνης» (Mega) που είχε γυριστεί στην Αϊτή το 2008, στο κορύφωμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο Φρανκετιέν είχε μιλήσει τότε στον Σωτήρη Δανέζη για τη Σιτέ Σολέιγ, μια εκτεταμένη και πάμπτωχη παραγκούπολη της πρωτεύουσας, λέγοντας ότι εδώ, στην «Πολιτεία του Ήλιου», ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ και ότι το σκοτάδι βασιλεύει μέρα - νύχτα.

Ένας καλλιτέχνης μάς βοηθάει να μην ξεχνάμε την Αϊτή. Όμως, κι ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ, με έμμεσο τρόπο, μάς υπενθυμίζει ότι η τέχνη μπορεί να υπερβαίνει τα σύνορα του χώρου και του χρόνου.

Tης Mαριαννας Tζιαντζη


ΕΓΩ

29.01.2010

ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Εκεί που οι φορείς καθυστερούν, ο Σωτήρης Δανέζης πήγε στην Αϊτή να κάνει εκπομπή. Και μάλιστα, με τη δική του καθοδήγηση κατάφερε να σωθεί και έναν εγκλωβισμένο, πράξη για την οποία έγινε θέμα στο CNN.
TV ETHNOS

01.02.2010

Το Πρόσωπο

Μαχόμενη δημοσιογραφία... η παρουσία του Σωτήρη Δανέζη στα ερείπια της Αϊτής, αυτό υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους.

Η συμβολή του στη διάσωση ενός 24χρονου πραγματικά μας δημιούργησε αισθήματα υπερηφάνειας. Ότι είναι Έλληνας χρωματίζει με μεγαλύτερη ένταση αυτά ακριβώς τα συναισθήματα και δείχνει το άλλο πρόσωπο της τηλεόρασης, αυτό που σπάνια βλέπουμε.ΑΪΤΙΝΟΣ ΔΙΑΣΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΝΕΖΗ

29.01.2010

Ο Σωτήρης Δανέζης, απεσταλμένος του MEGA στην Αϊτή, είναι η αιτία που το ελληνικό συνεργείο διάσωσης κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα 24χρονο, νεαρό που βρισκόταν επί δώδεκα μέρες κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Πορτ ο Πρενς.

Ο νεαρός τρεφόταν με μπισκότα και αναψυκτικά... Επίσημα είχαν σταματήσει οι προσπάθειες διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στην πρωτεύουσα της Αϊτής, όμως ο δημοσιογράφος άκουσε τις φωνές του νεαρού κάτω από τα ερείπια και ειδοποιήθηκε το ελληνικό συνεργείο διάσωσης, για να τον απεγκλωβίσει, όπως και έγινε...

ΠΗΓΗ: TV AVANTIΕθνος

28.01.2010

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

«Η Αϊτή ήταν μια πραγματική τραγωδία πολύ πριν από τη χαριστική βολή του Εγκέλαδου», μας είπε ο Σωτήρης Δανέζης λίγο πριν φύγει ξανά για το Πορτ Ο Πρενς, με στόχο αυτή τη φορά να καταγράψει τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση στα ερείπια που άφησε ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιανουαρίου.

Εκεί, ανάμεσα στα ερείπια του φονικού σεισμού τη περασμένη Δευτέρα ο δημοσιογράφος έγινε η αιτία να γεννηθεί ξανά η ελπίδα για τη ζωή. Ηταν εκείνος που ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις δύο ντόπιων για βοήθεια, άκουσε για πρώτη φορά μετά από 12 ημέρες τις απεγνωσμένες κραβγές ενός 24χρονου που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

Αμέσως ο Σωτήρης Δανέζης ειδοποίησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που σε συνεργασία με την αμερικανική και τη γαλλική ομάδα διάσωσης κατάφερε να βγάλει ζωντανό από τα συντρίμμια τεσσάρων ορόφων τον νεαρό εγκλωβισμένο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με ομάδες διάσωσης μέσα από τις εκπομπές του. Γι' αυτόν τον λόγο χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της βραβεύεται για τη «συνολική προσφορά του στον άνθρωπο μέσα από τις εκπομπές του».

Το Mega προβάλλει ξανά απόψε στις 11.30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ «Ξάδελφος Ζακά» που παρουσιάζεται η ζωή στην Αϊτή πριν από τον καταστροφικό σεισμό. «Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζουμε το χθες, το σήμερα και αναζητούμε το αύριο μιας ισοπεδωμένης χώρας, μιας χώρας που γυρίζει στο Ετος Μηδέν» λέει ο δημοσιογράφος.

«Οταν την επισκεφθήκαμε το 2008, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και της εξωφρενικής ανόδου στις τιμές των τροφίμων, εκατομμύρια Αϊτινοί βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Ο παγκοσμίως γνωστός ζωγράφος-ποιητής Φρανκετιέν μού είχε πει ότι η Αϊτή έχει το πρόσωπο μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας».

Ο φακός της «Εμπόλεμης Ζώνης» καταγράφει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση της οικογένειας Τουσέντ. Οπως και οι περισσότεροι Αϊτινοί, τρώνε λιγότερο από τρία γεύματα την εβδομάδα, ψάχνουν απελπισμένα για μια δουλειά, πρέπει να μεγαλώσουν δύο παιδιά. «Από το πρωί που σηκώθηκα δεν έχω φάει τίποτε και έχω και ένα μωρό το οποίο ρουφάει από μένα. Δεν έχω ελπίδα... μόνο ο Θεός ξέρει ποιος θα έρθει να μας βοηθήσει», λέει με απογοήτευση η Λαζνά Τουσέντ.

Στον σκουπιδότοπο του Πορτ Ο Πρενς εκατοντάδες άνδρες γυναίκες και μικρά παιδιά περιμένουν τα αυτοσχέδια απορριμματοφόρα. Χώνονται μέχρι το γόνατο στα «φρέσκα» σκουπίδια και προσπαθούν να εντοπίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά: μεταλλικά αντικείμενα, κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια.

Μέσα σ' ένα σύννεφο από μύγες και έντομα, οι άνθρωποι παλεύουν με τα ποντίκια. Πίνουν τα μισοτελειωμένα αναψυκτικά και βάζουν στις τσέπες ό,τι θεωρούν αρκετά καθαρό για να φαγωθεί αργότερα. Η νέα αποστολή της «Εμπόλεμης Ζώνης» στην Αϊτή, με εικονολήπτη τον Αρη Βιτάλη, αναχώρησε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νατάσα Παπανικολάου

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

25.01.2010

Επέζησε πίνοντας αναψυκτικά και τρώγοντας μπισκότα και πατατάκια. Τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία του από Ελληνες και Γάλλους διασώστες.

«Κατάφερα να επιζήσω πίνοντας γουλιά γουλιά αναψυκτικά (κόκα κόλα) και τρώγοντας πατατάκια και μπισκότα. Πεινούσα πολύ, αλλά ονειρευόμουν κάθε νύχτα τη στιγμή που θα με ανακάλυπταν...».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον 24χρονο Εξάντους Γουίσμοντ Ζαν Πιερ, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια δώδεκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή, χάρη στην τιτάνια προσπάθεια Ελλήνων και Γάλλων διασωστών, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

«Πεινούσα πολύ, αλλά ονειρευόμουν κάθε νύχτα τη στιγμή που θα με ανακάλυπταν...» δήλωσε αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό του ο 24χρονος Εξάντους Γουίσμοντ Ζαν Πιέρ.

Ο Εξάντους ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του, αφού παγιδεύτηκε σε σημείο όπου είχε πρόσβαση σε τρόφιμα.
«Πιθανόν είναι θαύμα», δήλωσε ο Απόστολος Δέδος από την ελληνική ομάδα διάσωσης. «Δεν γνωρίζουμε τι πιθανότητες υπήρχαν να τον βρούμε, αλλά είναι θαύμα που είναι ζωντανός», πρόσθεσε.

Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής μέχρι την πολύπαθη χώρα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Αθανάσιος Σωτηράκης, τα μέλη της αποστολής έφτασαν αεροπορικώς στον Άγιο Δομίνικο και από εκεί, βρίσκοντας με χίλια ζόρια ένα μεταφορικό μέσο που στοίχισε χίλια ευρώ, κατάφεραν ύστερα από πολύωρο ταξίδι να φτάσουν στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Μαζική προσευχή σε γειτονιά του Πορτ-ο-Πρενς για τα χιλιάδες θύματα του Εγκέλαδου
Η ελληνική ομάδα διάσωσης (οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες) κινητοποιήθηκε μόλις ο απεσταλμένος του Mega στην Αϊτή, Σωτήρης Δανέζης, ανέφερε ότι άκουσε χτυπήματα στα ερείπια του ξενοδοχείου «Νάπολι Ιν».

Αμέσως η ελληνική αποστολή επικοινώνησε μέσω βραχέων με το κέντρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και αυτό στη συνέχεια επικοινώνησε με το αρμόδιο στρατηγείο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο με τη σειρά του ανταποκρίθηκε και ανέλαβε να στείλει στην περιοχή και άλλη βοήθεια.

Μέχρι αργά χθες διεξάγονταν έρευνες για τον εντοπισμό άλλων δύο ατόμων, εγκλωβισμένων στα ερείπια.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"

Μίνα Αγγελίνη


ΤΑ ΝΕΑ

25.01.2010

ΘΑΥΜΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 12 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αϊτή: Έλληνες έβαλαν το χεράκι τους για να βγει 24χρονος από τα ερείπια

Δημοσιογράφος, απεσταλμένος ελληνικού καναλιού, ειδοποίησε την ελληνική διασωστική ομάδα στην Αϊτήπως είχε ακούσει αχνές φωνές ενός εγκλωβισμένου μέσα στα ερείπια. Πράγματι, ύστερα από τρεισήμισι ώρες προσπαθειών ένας 24χρονος ανασύρθηκε ζωντανός, δώδεκα ολόκληρες ημέρες μετά τον σεισμό.

Από την πρώτη στιγμή είχε την τύχη με το μέρος του. Στο τέλος, και Έλληνες τού έτειναν χείρα βοηθείας για να ολοκληρωθεί το θαύμα, να βγει σώος, αν και τα συντρίμμια τεσσάρων ορόφων τον είχαν παγιδέψει στο κέντρο του Πορτο-Πρενς! Και για τους έμπειρους διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), η περίπτωση του νεαρού Γουίζμοντ Εξάντους ξεπερνά κάθε προηγούμενο. «Κλαίγαμε όλοι μας από χαρά!

Μέχρι πρότινος είχαμε απεγκλωβίσει επιζώντες έως και την έβδομη ημέρα έπειτα από καταστροφικό σεισμό. Τώρα, δηλαδή, ήταν και για μας έκπληξη, που ο συγκεκριμένοςταμίας στο ισόγειο πανδοχείου- κατάφερε κι επιβίωσε. Ήταν όμως και πολύ τυχερός, πρόλαβε να κρυφτεί κάτω από ένα γραφείο και όχι μόνο: δίπλα του βρήκε σκορπισμένα μπισκότα κι αναψυκτικά, που μπόρεσε να καταναλώσει σε μικρές ποσότητες και να αντέξει...», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΟΔ κ. Θανάσης Σωτηράκης.

Το χρονικό της αίσιας έκβασης στη συγκεκριμένη επιχείρηση διάσωσης είχε και στην αφετηρία του ελληνικό χρώμα, όπως εξηγεί. «Ο δημοσιογράφος του Μega, Σωτήρης Δανέζης, που βρισκόταν εκεί για την εκπομπή του, ήταν αυτός που ενημέρωσε τη δεκαμελή ομάδα μας, πως, την ώρα που περνούσε από ένα γκρεμισμένο κτίριο, άκουσε δυο ντόπιους να τον φωνάζουν από τα χαλάσματα.

Έτρεξε, μας είπε, σε βοήθειά τους κι αντιλήφθηκε τις φωνές ενός παγιδευμένου μέσα εκεί. Αμέσως ζήτησε τη συνδρομή του δεκαμελούς ελληνικού διασωστικού κλιμακίου μας, το οποίο κι έσπευσε στο σημείο.

Σε συνεργασία με αμερικανική και γαλλική ομάδα διάσωσης, γύρω στα μεσάνυχτα- ώρα Ελλάδας - του περασμένου Σαββάτου, όλα τελικά πήγαν καλά!», επισημαίνει. «Παρά την επίσημη διακοπή των ερευνών από την κυβέρνηση της Αϊτής, τα συνεργεία μας συνεχίζουν να αναζητούν στα συντρίμμια την ελπίδα, ήδη απόψε (χθες βράδυ) ψάχνουν και για άλλους δυο εγκλωβισμένους.

Προσεχώς, θα στείλουμε κι άλλη ομάδα μας εκεί, να βοηθήσει στην κατασκευή χώρου φιλοξενίας ορφανών παιδιών...», λέει ο κ. Σωτηράκης.

Την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους τραυματίες από τον φονικό σεισμό έχει αναλάβει από την πλευρά του, εδώ και μια βδομάδα, το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, με επταμελή αποστολή του. Θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί. Κατόπιν συνεννόησης με τα κεντρικά γραφεία μας (τηλ. 210-3213.150, www.mdmgreece.gr), όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαθέσει ρύζι κι όσπρια, να καταθέτει τη χρηματική προσφορά του τηλεφωνικά ή στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουμε ανοίξει», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Οργάνωσης κ. Ευγενία Θάνου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

25.01.2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η διάσωση 24χρονου Αϊτινού από τα συντρίμμια -11 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό με τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα- για την οποία σημαντικό ρόλο έπαιξαν Ελληνες.

Ο 24χρονος Ουισμόντ Εξάντους βγήκε ζωντανός. Είχε πίστη και τύχη. Ο αδελφός του πίστεψε στη σωτηρία του και αναζήτησε βοήθεια, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης βρέθηκε στο διάβα του και κινητοποίησε τα σωστικά συνεργεία. Ωρες μετά, Ελληνες, Αμερικανοί και Γάλλοι διασώστες φρόντιζαν ο ταμίας του παντοπωλείου του ξενοδοχείου «Νάπολι» να δει το φως της ημέρας. «Επέζησα πίνοντας κόλα και τρώγοντας μπισκοτάκια.

Ο Θεός με πήρε στα χέρια του και μου έδωσε δύναμη», είπε ο νεαρός καθώς διακομιζόταν με φορείο. Για να έρθει αυτή η ώρα δούλεψαν πολλοί. Η Κάρμεν Μιχάλσκα, μέλος της ελληνικής ομάδας διάσωσης, μαζί με μια Γαλλίδα συνάδελφό της μπήκαν στη στενή τρύπα που ανοίχτηκε με βαρύ μηχάνημα, για να βγάλει τον Εξάντους. «Χαμογελούσε και ήταν χαρούμενος. Είπε: ευχαριστώ», μετέφερε την πρώτη επαφή της με τον 24χρονο Αϊτινό η Μιχάλσκα. «Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να ζήσει ένας διασώστης», δήλωσε για τη διάσωση του Ουισμόντ ο Απόστολος Δέδας από την ελληνική ομάδα.

Εχουν ταφεί 150.000. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν κηρύξει περαιωμένη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πριν σωθεί ο Ουισμόντ. Απαντώντας σε επικρίσεις, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπάιρς είπε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν διαβούλευσης με ειδικούς. Η αρωγή των εκατοντάδων χιλιάδων τραυματιών και αστέγων, αλλά και η καταμέτρηση νεκρών έχουν πάρει τη σκυτάλη.

Η υπουργός Επικοινωνιών της Αϊτής ανακοίνωσε χθες ότι 150.000 νεκροί από το Πορτ-ο-Πρενς έχουν ήδη ταφεί, χιλιάδες άλλοι όμως μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. «Κανείς δεν ξέρει πόσοι ακόμα είναι θαμμένοι 200.000, 300.000;» είπε η Μαρί-Λοράνς Λασέγκ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 130.000 έχουν μεταφερθεί έξω από το Πορτ-ο-Πρενς, κάτι που βοηθά στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών στην πόλη, αλλά συνολικά πάνω από 600.000 είναι άστεγοι.

Παρέμβαση στο θέμα της ανάπτυξης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αϊτή έκανε ο Φιντέλ Κάστρο, μιλώντας για «κατοχή». «Να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα και να δώσουμε τον πρώτο ρόλο στον ΟΗΕ», έγραψε ο Φιντέλ εξαίροντας την «ηθική συμπεριφορά» της Κούβας, που έστειλε στην Αϊτή «γιατρούς και όχι στρατιώτες». Και ο Ούγκο Τσάβες επανήλθε στις επικρίσεις του. «Ομπάμα, στείλε εμβόλια, νεαρέ μου», παρότρυνε με το δικό του τρόπο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Κάθε στρατιώτης που στέλνεις θα πρέπει να κουβαλά κουτί πρώτων βοηθειών και όχι χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα».

Σήμερα στο Μόντρεαλ πραγματοποιείται η διεθνής επείγουσα διάσκεψη για την Αϊτή, όπου θα επιδιωχθεί συντονισμός των προσπαθειών στις σεισμόπληκτες περιοχές και χάραξη στρατηγικής για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο τηλεμαραθώνιος «Ελπίδα για την Αϊτή Τώρα», υπό τον Τζορτζ Κλούνεϊ, συγκέντρωσε πάνω από 57 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΕΣ: BBC, www.nytimes.com, AFP, Reuters, Ass.Press)

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Η Εμπόλεμη Ζώνη βρέθηκε στην Αϊτή το 2009. Δείτε το ντοκιμαντέρ "Ο ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΖΑΚΑ"


CITY PRESS

24.01.2010

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Αϊτή: Ανεσύρθη ζωντανός ύστερα από 12 ημέρες

Δώδεκα ημέρες έμεινε εγκλωβισμένος στα συντρίμμια του κτιρίου όπου εργαζόταν στο Πορτ Ο Πρενς ο 24χρονος Γουίζμοντ Εξάντους, τον οποίο κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό σωστικά συνεργεία από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ο νεαρός στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς τη στιγμή που «χτύπησαν» την Αϊτή τα 7 Ρίχτερ εργαζόταν ως ταμίας ψιλικατζίδικου, το οποίο λειτουργούσε στο ισόγειο πανδοχείου που κατέρρευσε.

Χάρη στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά του ψιλικατζίδικου αλλά και στην πρόσβαση που είχε σε αυτά, ο 24χρονος κατάφερε να επιβιώσει όλο αυτό το διάστημα και ενώ τα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει και επισήμως τις έρευνές τους για επιζώντες. «Πεινούσα πολύ, αλλά ονειρευόμουν κάθε νύχτα τη στιγμή που θα με ανακάλυπταν» φέρεται να δήλωσε στους διασώστες του ο νεαρός, ο οποίος είχε χάσει την επαφή του με το χώρο και το χρόνο.

Τα μέλη της αποστολής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ενημερώθηκαν από τον Έλληνα δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη ότι φωνές και χτυπήματα που μόλις ακούγονταν έρχονταν μέσα από τα ερείπια του πρώην πανδοχείου.

Αμέσως μια Ελληνίδα διασώστρια μαζί με μια Γαλλίδα συνάδελφό της σύρθηκαν στα ερείπια, και αφού κατάφεραν με τη συνδρομή διασωστών και από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν βαριά αντικείμενα, άνοιξαν το δρόμο προς το φως και τη ζωή για τον 24χρονο.

Σπύρος Χριστόπουλος


ΤΟ ΕΘΝΟΣ

23.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

3,9% ΚΑΙ 393.000 τηλεθεατές (17,9% επί των ανοικτών δεκτών) συντονίστηκαν με τον ρυθμό του... «Χορού των Δολοφόνων» που κατέγραψε ο Σωτήρης Δανέζης και η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Mega επισκεπτόμενοι φυλακή 1.500 κρατουμένων στις Φιλιππίνες, οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα σωφρονισμού. Ένα πρόγραμμα... μουσικού σωφρονισμού που έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα 85.000.000 χρηστών του Internet.


ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ

22.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Αυτή η «Εμπόλεμη Ζώνη» με την...πρότυπη φυλακή δολοφόνων στις Φιλιππίνες και τις μεθόδους σωφρονισμού των κρατουμένων ήταν συγκλονιστική, όπως και τα πλάνα του από παλαιότερη εκπομπή για την φρίκη και την αθλιότητα στην Αϊτή.ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

22.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Εξαιρετικά ποσοστά τηλεθέασης σημείωσε η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη, για την προηγούμενη εκπομπή με τους φυλακισμένους χορευτές. Η εκπομπή έρευνας κατάφερε να συγκεντρώσει ένα 17,9% στο γενικό μέσο όρο και κυριολεκτικά σάρωσε στα νεανικά κοινά, σημειώνοντας ποσοστό τηλεθέασης 21,3%.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Tο τερατώδες μιούζικαλ

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, όμως φυλακισμένος άνθρωπος χορεύει, θέλει δεν θέλει. Και όχι μόνον ένας, αλλά 1.500 κρατούμενοι στις φυλακές CPDRC στο νησί Σεμπού των Φιλιππίνων. Οι περισσότεροι είναι υπόδικοι που τους περιμένουν τα ισόβια ή ο θάνατος. Εκεί ταξίδεψε πρόσφατα το συνεργείο της «Εμπόλεμης ζώνης» (Mega), που μπήκε μες στη φυλακή και μίλησε με τον διευθυντή και κρατούμενους. Ετσι προέκυψε ο «Χορός των δολοφόνων», ένα ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη για τη «σωφρονιστική» μέθοδο που εφαρμόζεται εκεί.

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα είναι η μέρα των χορευτικών επιδείξεων των κρατουμένων ενώπιον κοινού (συγγενείς, περίεργοι, τουρίστες). Θέαμα θλιβερό και εξοργιστικό. Ενα σόου συγχρονισμένου χορού, με κεντρικό παρουσιαστή τον διευθυντή της φυλακής και εμπνευστή αυτής της σωφρονιστικής μεθόδου. Ο ίδιος φροντίζει ώστε το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους καλλιτέχνες.

Διάλεξε για πρώτο χορευτή τον Αράμπο, τον πρώην αρχηγό της μιας από τις δύο μεγάλες συμμορίες που δρούσαν κάποτε στη φυλακή του, όχι για τη χορευτική του δεινότητα, αλλά για το σατανικό βλέμμα του, την εγκληματική φάτσα του.

«Πόσους σκότωσες, Αράμπο Δύο;»
«Οχι, τρεις», μουγκρίζει ο Αράμπο.
«Ελα, δείξε μας πώς το έκανες, πώς σκότωσες τους δύο».
«Τους τρεις», τονίζει ο Αράμπο, που έχει μάθει καλά τον ρόλο του.

Λένε ότι η πιο γλυκιά μορφή ιδιοκτησίας είναι η εξουσία πάνω στους ανθρώπους. Και εδώ βλέπουμε την πιο ωμή μορφή άσκησης μιας τέτοιας εξουσίας, δηλαδή την ταπείνωση και την υποταγή. Με το καρότο, με το μαστίγιο, οι κρατούμενοι συμμορφώνονται, χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως. Στην αντίθετη περίπτωση, τους περιμένει η απομόνωση, ο ξυλοδαρμός, η στέρηση επισκεπτηρίου και φαγητού.

Κύριε, κύριε, θα μας δεχτείς στη βασιλεία των διαδικτυακών ουρανών; Κύριε, κύριε, θα μας βάλεις στο YouTube; Πολλοί κρατούμενοι εύχονται να χορέψουν σόλο και να «ανεβούν» στο Διαδίκτυο. Τα χορευτικά του CPDRC έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο όταν ο ίδιος ο διευθυντής τα ανέβασε, το 2006, στο ΥοuTube.

Σε 85 εκατομμύρια έχουν φτάσει οι «θεάσεις» των βίντεο με το «Θρίλερ» του Μάικλ Τζάκσον και άλλα ποπ σουξέ. Ο μαζικός αυτός μουσικοχορευτικός εξευτελισμός παρουσιάζεται σαν τοπικό φαινόμενο, σαν προϊόν της μεγαλομανίας «ενός» ανθρώπου (του διευθυντή) και όχι σαν προϊόν ενός συστήματος συντριβής και καθυπόταξης του ανθρώπου, το οποίο επεκτείνεται πέρα από το νησί Σεμπού και τις Φιλιππίνες, πέρα από τη ΝΑ Ασία.

Ασφαλώς, ο τηλεθεατής είναι ελεύθερος να προχωρήσει σε γενικεύσεις, που αποφεύγονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, ο «Χορός των δολοφόνων» είναι μια ευσυνείδητη -και δύσκολη- δημοσιογραφική δουλειά, που επιβεβαιώνει ότι η καλή τηλεόραση μπορεί να αγγίζει όλο τον κόσμο και όχι μόνο μια υποψιασμένη ελίτ.

Tης Μαριάννας Τζιαντζή


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

18.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Μια πραγματικά πολύ καλή δουλειά επιβραβεύτηκε από πολύ καλά ποσοστά τηλεθέασης. Ο λόγος για την εξαιρετική «Εμπόλεμη Ζώνη» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Σωτήρης Δανέζης και η οποία συγκέντρωσε το πολύ υψηλό 17,9% στο γενικό και 21,3% στα νεανικά κοινά.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

18.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Όταν βλέπεις τέτοιες δουλειές στην ελληνική τηλεόραση διαπιστώνεις ότι τελικά μπορεί και να αξίζει η ύπαρξη της... Γιατί ντοκιμαντέρ σαν αυτό που παρουσίασε πρόσφατα μέσα από την «Εμπόλεμη Ζώνη» ο Σωτήρης Δανέζης δύσκολα το βρίσκεις μέσα στο χάος της τηλεοπτικής μιζέριας...


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

18.01.2010

Για τα ντοκιμαντέρ "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" στις Φιλιππίνες.

Για μια ακόμα φορά ο Σωτήρης Δανέζης παρουσίασε ένα άρτιο ντοκιμαντέρ ταξιδεύοντας σε φυλακή των Φιλιππίνων. Μάλιστα το κοινό τον αποζημίωσε και έδωσε στην «Εμπόλεμη Ζώνη» και στο MEGA μερίδιο 17,9% στο γενικό σύνολο και 21,3% στα νεανικά κοινά, τηλεθέαση υψηλή για εκπομπή του είδους.

Ντορίτα Λουκισσα


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.12.2009

Για τα ντοκιμαντέρ "GAETANO GRADO - Γεννημένος Μαφιόζος" και "Ομερτά" στην Ιταλία

Δύο ντοκιμαντέρ για την Ιταλική Μαφία προβλήθηκαν με διαφορά δύο εβδομάδων στην «Εμπόλεμη Ζώνη» (Mega) του Σωτήρη Δανέζη. Το πρώτο ήταν επικεντρωμένο γύρω από τον 66χρονο Γκαετάνο Γκράντο, έναν «μετανοημένο μαφιόζο» με πλούσια δράση που ζει σε κατ΄οίκον περιορισμό, υπό αστυνομική προστασία και σε άγνωστη τοποθεσία. Αυτός ο Mafioso pentito μιλάει για πρώτη φορά σε δημοσιογράφους (στον Σ. Δανέζη και στην Αναστασία Μουμτζάκη). Αν και το πρόσωπο του μένει στη σκιά και η φωνή του μοιάζει ελαφρώς αλλοιωμένη.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις σχέσεις της Μαφίας με την πολιτική εξουσία. Έτσι μαθαίνουμε ότι υπάρχει μια μαφία των φονιάδων, αλλά και μια μαφία των «λευκών γιακάδων», που την αποτελούν τραπεζίτες, μηχανικοί, δικηγόροι, υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως εξηγεί ο πρώην δήμαρχος του Κορλεόνε.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, μα η Μαφία μένει, σκέφτεται κανείς καθώς αποκαλύπτεται , με βάση ντοκουμέντα και όχι εικασίες, ότι η Κόζα Νόστρα εκλέγει βουλευτές και παίζει ρόλο στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Γρήγορη τηλεοπτική αφήγηση, σκληρές εικόνες, πικρά συμπεράσματα, πάρα τις λιγοστές αχτίδες ελπίδας για «απεξάρτηση της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα».

Μαριάννα Τζιαντζή