ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
8/9

«Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη» - Εντυπωσιακή έκθεση του μεγάλου ζωγράφου στο αγαπημένο του νησί (9-19/9)

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

100 χρόνια από τη γέννησή του

 

Ήταν το αγαπημένο του νησί, τόπος περισυλλογής, έμπνευσης, σκληρής δουλειάς, συνάφειας και συναναστροφών. Τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, ο δήμος Αίγινας διοργανώνει προς τιμήν του σπουδαίου καλλιτέχνη και δασκάλου, Γιάννη Μόραλη, μια εντυπωσιακή έκθεση. Το αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη είναι ενταγμένο στην 8η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας.

 

Προπομπός

 

Το παλιό λιμάνι της Αίγινας, στολίζει από τις 29 Ιουλίου το γλυπτό του Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), μια δωρεά στον δήμο Αίγινας από την Πέγκυ Ζουμπουλάκη, εμπνευσμένο από τα πλοία του νησιού.

 

Τι θα δείτε - Πού θα τα δείτε

 

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 περίπου έργα του ζωγράφου που θα στεγαστούν σε δύο χώρους. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα μεγάλων διαστάσεων - «Πανσέληνος », «Χαραυγή» - και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, όπου θα εκτίθενται μικρότερα έργα, προσχέδια, σπουδές, σχέδια και σπάνια χαρακτικά του Γιάννη Μόραλη, σε ένα άκρως ενδιαφέροντα διάλογο με τα εκθέματα του Μουσείου.

Επιπλέον. Στον ιστορικό Πύργο του Μαρκέλλου, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενείται έκθεση με σχέδια και εκδόσεις, καθώς και μία έκθεση-αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη με έργα μαθητών και φίλων του.

 

Από την Αίγινα, στην Αίγινα, με αγάπη…

 

Είναι η πρώτη τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται φέτος στον ελληνικό χώρο στο πλαίσιο του «Έτους Γιάννη Μόραλη». Η συναισθηματική της αξία για την κοινωνία της Αίγινας, όπου ζούσε έξι μήνες τον χρόνο ο σπουδαίος ζωγράφος, είναι μεγάλη. Παράλληλα με τις εκθέσεις, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, προβολές και ξεναγήσεις για τη ζωή και το πολυσχιδές έργο του Γιάννη Μόραλη.

 

Ε.Μ.


Βιβλίο-Αναγνώσεις

Θέατρο

Μουσική

Εικαστικά

Αξίζει / Διχάζει / Ξεχωρίζει

Συνεντεύξεις/Είπαν

Παιδί