ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
25/7

Καλοκαίρι Πολιτισμού στην Άνδρο | Ο Παντελής Βούλγαρης μιλά για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

 Αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της περσινής χρονιάς. Σε ένα νησί με πλούσια, καλλιτεχνική παράδοση αλλά και ενεργή και σήμερα πολιτιστική ζωή, ο Παντελής Βούλγαρης οδήγησε από το τιμόνι του καλλιτεχνικού διευθυντή σε μεγάλη επιτυχία, εντυπωσιακή ποικιλία και περισσότερους από 9 000 θεατές την πρώτη διοργάνωση.

 

«Εμένα σκηνοθέτης είναι η δουλειά μου», λέει γελώντας στο WEB TV του Mega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη. «Και επιστρατεύθηκα την τελευταία στιγμή, πέρσι τον Ιούλιο, όταν τέλειωσε το θέατρο. Συγκινήθηκα όμως όταν είδα την αγάπη και την ανταπόκριση του κόσμου, που έμενε μετά τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις για τσίπουρα και κουβέντα. Κι έτσι συνεχίζουμε και φέτος, ανοίγοντας με Καμεράτα και συνεχίζοντας με ένα πρόγραμμα ελληνικό αλλά και διεθνές», εξηγεί ο πολυβραβευμένος δημιουργός.

 

 

«Είχαμε τόσο πολλές προτάσεις, που δεν ξέραμε ποια να πρωτοδιαλέξουμε!»

 

Πράγματι το φετινό πρόγραμμα, που αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 20. 000 θεατές, απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, με Γαλλική –μεταξύ πολλών άλλων - Όπερα, κουκλοθέατρο, κι ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Φελίνι – «που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στη Ρώμη, λίγο αφότου είχα τελειώσει τα Πέτρινα Χρόνια - και τον μουσικό των ταινιών του Νίνο Ρότα», συμπληρώνει ο Π. Βούλγαρης.

 

«Στηρίζει και το Ίδρυμα Γουλανδρή αλλά και η τοπική κοινωνία», τονίζει ο δημοφιλής δημιουργός . «Υπάρχει κόσμος που περιμένει το φετινό φεστιβάλ και ενεργά συμπαραστέκεται».

 

Σκηνοθέτης πολλών αγαπημένων ταινιών, συχνά με έντονο –αν κι όχι πάντα– πολιτικό χρώμα, ο Παντελής Βούλγαρης στοχεύει σε έναν πολιτισμό «που προχωρά δίπλα, κι όχι μακριά από τη ζωή. Κι είναι μόρφωση, κατανόηση απόλαυση και ταξίδι».

 

Δηλώνει ανήσυχος αλλά με πίστη στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, παρά τις άκρως ανησυχητικές πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και το Brexit. Για το τελευταίο λέει πως ένιωσε «ξαφνιασμένος», τονίζοντας ωστόσο με ένα πλατύ χαμόγελο ότι «η απόφαση των Βρετανών είναι σεβαστή» τους οποίους άλλωστε , δηλώνει ότι αγαπά και σέβεται «για το ποδόσφαιρό τους, το θέατρο και για γενναίες αποφάσεις που έχουν πάρει».

 

«Η τέχνη μας δίνει το ταξίδι», θα πει στο WEB TV του Mega Γεγονότα. «Σε αυτό που είμαστε, αυτό που ήμασταν κι αυτό που θα γίνουμε».

 

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, έως 3 Σεπτεμβρίου – μια όαση πολιτισμού που μας περιμένει!


Βιβλίο-Αναγνώσεις

Θέατρο

Μουσική

Εικαστικά

Αξίζει / Διχάζει / Ξεχωρίζει

Συνεντεύξεις/Είπαν

Παιδί