ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7/1

Μαρία Παπαγιάννη - Έφη Λαδά, «Είχε απ' όλα και είχε πολλά», λογοτεχνία για παιδιά

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα σας...

 

Που;  Σε μια χώρα

 

Πότε; Τότε που ζούσε ένας βασιλιάς που τα είχε όλα κι ήταν ευτυχισμένος. Όμορφος, δυνατός, τραγουδούσε, γελούσε, χόρευε.

 

Κι ύστερα; Ύστερα είδε ένα όνειρο ότι όλα τα έχασε και τρόμαξε και μάζεψε όσα είχε και δεν είχε και τα κουβαλούσε μαζί του. Για τον εφιάλτη δεν μίλησε σε κανέναν αλλά απομονώθηκε, κρύφτηκε, αγρίεψε, φοβότανε τα πάντα ακόμα και τη σκιά του και γι΄ αυτό όλα τα απαγόρευσε και σ΄ όλους.  Να μη γελάνε, να μην χορεύουνε, να μην τραγουδάνε, να μην μιλάνε και στο τέλος να μην κοιτιούνται και στα μάτια. Τα νέα παιδιά μεγάλωναν στο φόβο αλλά κάποιοι από τους παλιούς προσπαθούσαν να κρατήσουν μια μικρή ελπίδα λέγοντάς τους παραμύθια για μια άλλη χώρα, τότε που όλα όσα είχανε τα μοιραζόντουσαν, τότε που οι άνθρωποι δεν φοβόντουσαν να κοιτιούνται στα μάτια και τολμούσαν να ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο.

 

Η συγγραφέας σε πρώτο πρόσωπο

 

«Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν μπορεί και τότε μπορεί και τώρα ο φόβος γέννησε τέρατα και οι άνθρωποι ξέχασαν το όνειρο για μια δίκαιη κοινωνία, που τους χωρούσε όλους.

 

Ο φόβος έσβησε τα αυτονόητα ότι όλοι οι άνθρωποι δηλαδή δικαιούνται μια πατρίδα, μια δουλειά, μια ζωή με τα μικρά και τα μεγάλα. Οι ουτοπίες έγιναν εκτός μόδας, ο κόσμος δεν μπορεί να είναι τέλειος και όλοι οι αγώνες είναι καταδικασμένοι.

 

Όμως αν δεν μπορείς να φανταστείς έναν καλύτερο κόσμο δεν μπορείς να πολεμήσεις γι΄ αυτόν. Οι πολυθρόνες που βουλιάζουμε μπορεί να καταπιούν τα πάντα.

 

Αυτός ο δικός μου φόβος γέννησε την ιστορία για τον βασιλιά που «Είχε απ΄ όλα και είχε πολλά». Η Έφη Λαδά, μια εικονογράφος που θαύμαζα πάντα πήρε την ιστορία και την μπόλιασε με τη δική της ματιά. Ο βασιλιάς της ιστορίας δεν φοράει στέμμα γιατί είναι ο βασιλιάς της καρδιάς μας.

 

Ο καθένας είναι βασιλιάς της δικής του ιστορίας, της δικής του ζωής. Κι είναι στο χέρι του να καταλάβει πως θα οργώσει τις μέρες τους. Θα κρύβει τα πολύτιμα για να τα σώσει χάνοντας τελικά τις μικρές καθημερινές χαρές της  ζωής ή θα σκύβει στα θαύματα της κάθε μέρας;

 

Στο εξώφυλλο η Έφη έβαλε τον βασιλιά να περπατάει μέσα στο νερό. Δεν είναι κάποια λεπτομέρεια της ιστορίας αλλά περισσότερο η δική της ευχή. Ο ήρωας θα αναδυθεί μέσα από το νερό, καθαρότερος, αφήνοντας πίσω του τα ασήμαντα».

 

Το «Είχε από όλα και είχε πολλά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

E.M.


Βιβλίο-Αναγνώσεις

Θέατρο

Μουσική

Εικαστικά

Αξίζει / Διχάζει / Ξεχωρίζει

Συνεντεύξεις/Είπαν

Παιδί