ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
9/7

ΒΙΒΛΙΟ-ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: Μπέρνχαρντ Σλινκ, «Η Γυναίκα στη Σκάλα»

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Τον λένε, αν και πεζογράφος, ποιητή της γενιάς του. Και έγινε σε όλον τον κόσμο γνωστός, όταν το μπεστ σέλερ του, «Διαβάζοντας στη Χάννα», μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Stephen Daldry, με τον τίτλο «Σφραγισμένα Χείλη», κερδίζοντας Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Κέιτ Γουίνσλετ.

 

Με διακρίσεις στην πατρίδα του τη Γερμανία αλλά και διεθνώς, ο Μπέρνχαρντ Σλινκ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

«Αυτό συμβαίνει με τις ιστορίες που μένουν ανολοκλήρωτες; Αλλά οι ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ, αν εμείς δεν γράψουμε τον επίλογό τους. Και αυτή την ιστορία έπρεπε να την είχα τελειώσει εγώ ο ίδιος, έπρεπε να της είχα δώσει ένα άλλο νόημα».

 

«Διαβάζοντας στη Χάννα», «Καλοκαιρινά Ψέματα», «Το σαββατοκύριακο», «Ο γυρισμός», «Ερωτικές αποδράσεις», «Ο γόρδιος φιόγκος», «Απόδοση δικαιοσύνης» – τα βιβλία του Σλινκ έχουν μεταφραστεί σε 54 γλώσσες.

 

Διακρίνονται για την καλά σχεδιασμένη πλοκή, τους ενδιαφέροντες και συνήθως ατελείς ήρωες, την έντονη πολιτική διάσταση της μεταπολεμικής εποχής, τις αντιθέσεις, τις διαψεύσεις, τον κυρίαρχο μοχλό της ουτοπίας και τον μέγα πλανευτή έρωτα.

 

«Συνέβη όταν με επισκέφθηκες μόνη σου στο γραφείο. Μου μίλησες για την αγάπη, για το ότι μια γυναίκα είναι ερωμένη, μητέρα, αδελφή, κόρη, όταν αγαπιέται αληθινά, για την ευτυχία της αγάπης που είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και ο Θεός να ζηλεύει... Όχι, τίποτα δεν μου υποσχέθηκες, τίποτα που να μπορώ να επικαλεστώ για να σε κρατήσω κοντά μου...». 

 

Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, «Η Γυναίκα στο Σκαλί», ένας διάσημος πίνακας, χαμένος για χρόνια, που εμφανίζεται στην πινακοθήκη του Σίδνεϊ γίνεται η αρχή για το ξετύλιγμα μιας ιστορίας και το έναυσμα για να συναντηθούν σε μια απομονωμένη ακτή της Αυστραλίας, μια γυναίκα και τρεις άνδρες που αγάπησε, αλλά και πρόδωσε. Καθένας διεκδικεί εκείνο που νομίζει ότι του ανήκει και η δικαιοσύνη που μόνον στο τέλος θα δείξει και θα μοιράσει τα χαρτιά της, είναι το ζητούμενο που διαρκώς αναβάλλεται και διαφεύγει.

 

«Υπερασπίστηκες ποτέ σου κανονικούς ανθρώπους; Εργάτες, ενοικιαστές, ανθρώπους με κατεστραμμένη υγεία, γυναίκες κακοποιημένες από τους συζύγους τους; Άσκησες αγωγή κατά του κράτους, της αστυνομίας, της εκκλησίας; Υπερασπίστηκες ποτέ πολιτικούς κρατούμενους; Διακινδύνευσες ποτέ για κάτι; Έναν τέτοιο άνδρα έψαχνα. Κάποιον που να ρισκάρει και μαζί του να ρισκάρω κι εγώ, ακόμη και τη ζωή μου. Τι μου είπες χθες;».

 

Η Γυναίκα στη Σκάλα, Μπέρνχαρντ Σλινκ, μετάφραση Απόστολος Στραγαλινός (εκδ. Κριτική)

 

Εριφύλη Μαρωνίτη


Βιβλίο-Αναγνώσεις

Θέατρο

Μουσική

Εικαστικά

Αξίζει / Διχάζει / Ξεχωρίζει

Συνεντεύξεις/Είπαν

Παιδί