ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
25/10

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Άννα Μπόμπολα

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η γνωστή ζωγράφος Άννα Μπόμπολα, σε ηλικία 79 ετών, αφού έδωσε με ξεχωριστή γενναιότητα τη μάχη με τον καρκίνο.

 

Παθιασμένη με την τέχνη, υπήρξε αυτοδίδακτη ζωγράφος και στα έργα της κατέθετε την ψυχή της, με ειλικρίνεια, τόλμη και άποψη. Πάνω απ' όλα, όμως, υπήρξε μια μεγάλη κυρία, μία γυναίκα με σπάνιο ήθος, σεμνότητα, αξιοπρέπεια και ευαισθησία, που βοήθησε αθόρυβα όποιον άνθρωπο είχε ανάγκη.

 

Η σχέση της Άννας Μπόμπολα με την τέχνη ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν γίνει η ίδια δημιουργός. Από νωρίς άρχισε να συλλέγει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και να παρακολουθεί εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική άρχισε σε ώριμη ηλικία, για να μεταφέρει στα έργα της αυτό που είχε μέσα της, όπως έλεγε η ίδια. Πηγή έμπνευσης για τα έργα της ήταν συχνά η φύση και το ελληνικό τοπίο.

 

Ζωγράφισε, κυρίως, φαινόμενα που συμβαίνουν έξω στη φύση, όπως ουρανούς και κεραυνούς, ηφαίστεια και εκρήξεις, φλόγες που βγαίνουν απο τα έγκατα της γης με συμβολικές προεκτάσεις στον άνθρωπο και την εποχή μας.

 

Ατομικές εκθέσεις της πραγματοποιήθηκαν τρεις φορές στη Νέα Υόρκη, αλλα και τη Μόσχα και τη Βενετία ,αλλά ποτέ στην Ελλάδα, κατόπιν δικής της επιλογής.

 

Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

 

Σύζυγος του εκδότη κυρίου Γιώργου Μπόμπολα και μητέρα τριών παιδιών, του Φώτη, της Μαρίας και του Λεωνίδα Μπόμπολα, υπήρξε εξαιρετική μητέρα και αφοσιωμένη σύζυγος.

 

Η Άννα Μπόμπολα είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1934. Πατέρας της ήταν ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Ορφανουδάκης από την Κρήτη και μητέρα της η Φωτεινή Κάτσαρη.


Βιβλίο-Αναγνώσεις

Θέατρο

Μουσική

Εικαστικά

Αξίζει / Διχάζει / Ξεχωρίζει

Συνεντεύξεις/Είπαν

Παιδί