ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
21/10

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στο φως από την Αμφίπολη

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Επιπλέον εντυπωσιακά ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε συνέχεια των ανασκαφικών εργασιών στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης.

 

Στις νέες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, αποκαλύπτονται δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν.

 

Αποκαλύφθηκε ακόμη το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.

 

Ακόμη, εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας, το οποίο είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.

 

Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης.

 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.


Βιβλίο-Αναγνώσεις

Θέατρο

Μουσική

Εικαστικά

Αξίζει / Διχάζει / Ξεχωρίζει

Συνεντεύξεις/Είπαν

Παιδί