ΥΓΕΙΑ
7/8

Βραζιλία: Πέθανε ο "χειρουργός των σταρ"

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Πέθανε χθες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ηλικία 93 ετών, ο κορυφαίος πλαστικός χειρουργός Ίβο Πιτάνγκι, ένας από τους πρωτοπόρους της αισθητικής χειρουργικής σε όλον τον κόσμο.

 

Την Παρασκευή, μία ημέρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο διάσημος χειρουργός είχε μεταφέρει με το αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε το τελευταίο διάστημα την ολυμπιακή φλόγα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

 

Όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της κλινικής που διατηρούσε ο ίδιος, ο Πιτάνγκι πέθανε "από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στην Γκάβεα", μια από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες του Ρίο, κάνοντας γνωστό ότι η σορός του πρόκειται να αποτεφρωθεί σήμερα.

 

Ο Πιτάνγκι είχε περισσότερες από 1.800 δημοσιεύσεις -βιβλία, επιστημονικά άρθρα, ομιλίες σε συνέδρια κλπ. Εργάστηκε ακούραστα σε όλη τη ζωή του ώστε να αναγνωριστεί η ειδικότητά του, καθώς η πλαστική χειρουργική στην εποχή του ήταν υποτιμημένη.

 

Σπούδασε αρχικά στη Βραζιλία και κατόπιν στο Σινσινάτι των ΗΠΑ και τη Γαλλία, όπου εργάστηκε σε νοσοκομεία του Παρισιού το 1950-51. Ανέπτυξε και εφάρμοσε πολλές νέες τεχνικές ενώ υπήρξε δάσκαλος για εκατοντάδες πλαστικούς χειρουργούς τις επόμενες δεκαετίες.

 

Στην περίφημη κλινική που ίδρυσε το 1963 στη συνοικία Μποταφόγκο του Ρίο ο "χειρουργός των σταρ" είχε πραγματοποιήσει αισθητικές επεμβάσεις σε δεκάδες διασημότητες του θεάματος αλλά και σε πολιτικούς, χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τα ονόματα των πελατών του. Σύμφωνα πάντως με τα αμέτρητα άρθρα που γράφηκαν για τον ίδιο και το "μαγικό" νυστέρι του, είχαν ζητήσει τη βοήθειά του μεταξύ άλλων η Τζίνα Λολομπριτζίτα, η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μικ Τζάγκερ.

 

Το 2009 ο Πιτάνγκι αποκάλυψε ότι είχε χειρουργήσει τον Γάλλο απατεώνα Αλμπέρ Σπαγκιαρί, τον δράστη της "διάρρηξης του αιώνα" στη Societe Generale της Νίκαιας το 1977, όταν κρυβόταν στη Λατινική Αμερική.

 

"Τη δεκαετία του '80 ήρθε να με δει ένας Γάλλος. Μου εξήγησε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από το πρόσωπό του, θα το ήθελε λιγότερο γωνιώδες. Τον χειρούργησα, έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και χάθηκε. Χρόνια αργότερα ανακάλυψα την πραγματική ταυτότητά του. Ήταν ο Αλμπέρ Σπαγκιαρί", είχε πει τότε.

 

Ωστόσο, ο πλαστικός του διεθνούς τζετ-σετ χειρούργησε δωρεάν και χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους που έφεραν σοβαρά εγκαύματα ή έπασχαν από δυσμορφίες, στο δημόσιο νοσοκομείο Σάντα Κάζα ντα Μιζερικόρντια του Ρίο.

 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα τσίρκο στο Νιτερόι, κοντά στο Ρίο, το 1961, υπήρξε ένα επεισόδιο που τον σημάδεψε βαθιά. Στην τραγωδία εκείνη σκοτώθηκαν 500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά, ενώ άλλοι τόσοι υπέστησαν εγκαύματα. Ο Πιτάνγκι, που τότε ακόμη έκανε την ειδικότητά του, χειρουργούσε τους τραυματίες ακατάπαυστα, επί τρεις ημέρες και τρεις νύχτες.

 

Για την υπέρμετρη ενασχόληση με το σώμα "δεν ευθύνεται η αισθητική χειρουργική αλλά το μάρκετινγκ που προωθεί την εικόνα της νεότητας, της ομορφιάς", είχε δηλώσει.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ