ΥΓΕΙΑ
6/11

Νέα "θύελλα" για φαρμακοποιούς

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων αφήνουν οι φαρμακοποιοί, λόγω της υποχρεωτικής επιστροφής φόρου στον ΕΟΠΥΥ που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκαλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του.

 

Η υποχρέωση του φαρμακοποιού να επιστρέφει στον ΕΟΠΥΥ ποσοστό επί του τζίρου του θα ισχύει ακόμη και αν το ταμείο καταβάλλει στους φαρμακοποιούς εκπρόθεσμα τις οφειλές του. Η υποχρέωση αυτή θα αφορά πλέον και τα φάρμακα υψηλού κόστους και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/01/2012. Παράλληλα προβλέπεται, ότι η πληρωμή των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται κάθε 60 ημέρες και όχι κάθε 45 που ίσχυε έως σήμερα.

 

Για "κακό σχεδιασμό και λάθος διαχείριση του ΕΟΠΥΥ" έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σαν πρόβατα στην σφαγή για να σωθεί το φαρμακευτικό σύστημα".

 

Εκτός από τους φαρμακοποιούς που καταγγέλλουν ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά 331 εκατομμύρια ευρώ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έντονα αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο και οι γιατροί. 

 

Η πρόβλεψη για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς, υποστηρίζουν οι γιατροί, και δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις. Παρά τις απαιτήσεις της τρόικα για καθολική εφαρμογή του μέτρου, κάθε γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων σε ποσοστό 15% της συνολικής αξίας των συνταγών.

 

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει και δύο νέα "χαράτσια" για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, που θα ισχύσουν από την 1/01/2014. Οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ επιπλέον για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο εάν δεν επιτευχθούν στόχοι που έχουν τεθεί για το 2013.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ