ΚΟΣΜΟΣ
26/1

Ξυστά από τη γη αστεροειδής μεγέθους δύο κρουαζιερόπλοιων

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Σε "απόσταση αναπνοής" από τη γη πέρασε αστεροειδής μεγέθους ίσου με δύο κρουαζιερόπλοια, το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα που έχει βρεθεί τόσο κοντά από τον πλανήτη. Ωστόσο, αποσαφηνίστηκε ότι δεν απειλεί με κίνδυνο τη γη, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

 

Ειδικότερα, ο αστεροειδής 2004 BL86, πλάτους μισού χιλιομέτρου, "συναντήθηκε" με τη Γη στις 18:19 όταν τα δύο σώματα απείχαν μεταξύ τους 1,2 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια απόσταση τριπλάσια από αυτήν που χωρίζει τον πλανήτη από τη Σελήνη.

 

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το επόμενο πέρασμα του αστεροειδή από αντίστοιχο σημείο θα γίνει σε 200 χρόνια, όμως ούτε και τότε θα υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

 

"Ο αστεροειδής αυτός δεν αποτελεί απειλή για τη Γη στο μέλλον όμως, δεδομένου ότι πλησίασε τόσο κοντά, μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα αντικείμενο τέτοιου μεγέθους και να μάθουμε περισσότερα", εξήγησε ο Ντον Γέομανς, ο διευθυντής του Jet Propulsion Laboratory της Nasa, που εντοπίζει ουράνια σώματα οι τροχιές των οποίων περνούν κοντά από τον πλανήτη μας.

 

"Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτόν τον αστεροειδή και μπορεί να μας εκπλήξει", είπε από την πλευρά του ο Λανς Μπένερ, ένας επιστήμονας που παρακολουθεί τον 2004 BL86 με το ραντάρ Γκόλντστοουν, στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνιας.

 

"Όταν θα λάβουμε τα δεδομένα του ραντάρ, μία ημέρα μετά το πλησίασμά του στη Γη, θα έχουμε τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες", εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

 

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2004. Το επόμενο μεγάλο ουράνιο σώμα που θα φτάσει σε μικρή απόσταση από τη Γη, ο αστεροειδής 1999 ΑΝ10, αναμένεται να μας επισκεφθεί σε 12 χρόνια.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους αστεροειδείς είναι πολύ μικροί, με διάμετρο από 15 μέχρι 30 μέτρα. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η σύγκρουση ενός από αυτούς με τη Γη είναι πολύ σπάνιο γεγονός και όσοι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα δεν αποτελούν κίνδυνο για το άμεσο μέλλον του πλανήτη.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ