ΚΟΣΜΟΣ
15/8

Kαταγγέλλουν ότι το Κίεβο ρίχνει βόμβες φωσφόρου

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Αυξάνεται η αγριότητα των βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία, όπου για πολλοστή φορά καταγράφεται χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από το ουκρανικό πυροβολικό. Κάτοικοι του Ντονιέτσκ κατέγραψαν τη νύχτα να φωτίζεται, από το χαρακτηριστικό ίχνος που αφήνουν στον ουρανό οι βόμβες αυτές.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ μιλώντας στο MEGA, καταδίκασε τη χρήση τους ειδικά εναντίον αμάχων. "Πρόκειται για ουσία, που πέφτοντας πάνω στον άνθρωπο, κατακαίει και διαπερνά το σώμα, σκεφτείτε το. Η φωτιά που προκαλείται από οβίδες φωσφόρου είναι πρακτικά αδύνατο να σβήσουν. Είναι όπλα απαγορευμένα, που τέθηκαν εκτός νόμου από τη λεγόμενη Συνθήκη των απάνθρωπων όπλων, μέλη της οποίας είναι και η Ρωσία και η Ουκρανία, η οποία είναι δεσμευμένη να εκπληρώνει τις διεθνείς τις υποχρεώσεις" υποστήριξε.

 

Την ίδια ώρα στην Ουκρανία μοιάζει να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία του Κιέβου και τις εξεγερμένες περιφέρειες της Ανατολής, που θρηνούν ήδη χιλιάδες νεκρούς. Στη λίστα προστίθενται καθημερινά 70 θύματα, νεκροί ή τραυματίες. Τον τελευταίο μήνα Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ ζουν με διακοπές ή καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Οι κάτοικοι περνούν πολλές ώρες στα καταφύγια, με ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

 

Οι πιο γνωστοί ηγέτες των ανταρτών παραιτήθηκαν, όμως οι μάχες δεν δείχνουν να υποχωρούν. Μάλιστα επεκτάθηκαν κοντά στα σύνορα, στο σημείο, όπου αναμένεται ότι θα περάσει το ρωσικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αντάρτες προειδοποίησαν ότι σχεδιάζεται επίθεση εναντίον του από τον ουκρανικό στρατό, που τοποθετεί νάρκες στη διαδρομή, ενώ την ανησυχία της δεν κρύβει και η ρωσική ηγεσία.

 

"Θέλω να εξελιχθούν όλα ήρεμα με το κομβόι μας. Ανησυχώ πάρα πολύ ότι είναι δυνατές κάποιες προβοκάτσιες. Να μην χτυπηθεί προς θεού κανείς, οι απλοί πολίτες, πχ. οι οδηγοί. Δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιωτικός στην πομπή. Είναι ειρηνικό κομβόι, η επιθυμία και η επιδίωξη του ρωσικού λαού να βοηθήσει τα αδέλφια του" δηλώνει στο MEGA ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ