ΚΟΣΜΟΣ
17/4

Εντείνονται οι μάχες με Ρωσόφωνους, νεκροί στη Μαριούπολη

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Πυκνώνουν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στους Ουκρανούς στρατιωτικούς και τους πολιτοφύλακες των εξεγερμένων πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια νυχτερινής πολιορκίας μιας στρατιωτικής βάσης από διαδηλωτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις και τραυματίστηκαν 13 πολιτοφύλακες.

 

Η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για εισβολή τριακοσίων ενόπλων ενώ οι κάτοικοι από την μεριά τους για απόπειρα να διαμαρτυρηθούν και να μεταπείσουν τους στρατιωτικούς να μην στραφούν εναντίον του λαού.

 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Τουρτσίνοφ είπε ότι στην πόλη επιχείρησαν να εισέλθουν τρομοκράτες που ήθελαν να πάρουν οπλισμό και στρατιωτικά οχήματα και ότι ο εθνικός στρατός επιτέθηκε μετά την τρίτη τους απόπειρα.

 

Τα πυρά έπληξαν και γύρω σπίτια, που εγκαταλείφθηκαν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου έκανε λόγο για περισσότερες από 60 συλλήψεις.

 

Όπως μετέδωσε ο Σωτήρης Δανέζης από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες άνοιξε ένας νέος κύκλος αίματος που δεν θα κλείσει εύκολα. Σε κεντρικό κυβερνητικό κτίριο που βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και 3-4 μέρες με 300 Ρωσόφωνους αυτονομιστές, αυτό που λένε οι οχυρωμένοι είναι ότι στην πόλη κυκλοφορεί ο Δεξιός Τομέας και ότι αναμένουν επίθεση γι' αυτό και ταμπουρώνονται. Σημειώνουν ότι εφόσον δεν δεχθούν επίθεση θα μείνουν ακίνητοι και ισχυρίζονται ότι δεν έχουν όπλα, ισχυρισμός όμως ο οποίος ελέγχεται. 

 

Σε παρόμοιες ένοπλες προστριβές στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ πολίτες τραυματίστηκαν, καθώς πολλοί από αυτούς με γυμνά χέρια προσπάθησαν να σταματήσουν τεθωρακισμένα.

 

Η αυτοάμυνα του Σλαβιάνσκ ανακοίνωσε ότι κρατά αιχμαλώτους 17 Ουκρανούς στρατιωτικούς, που χρησιμοποίησαν όπλα κατά πολιτών.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαχώρισε την Κριμαία από την ΝΑ Ουκρανία μιλώντας στην τηλεόραση και διαβεβαίωσε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του πληθυσμού της περιοχής.

 

Ευχήθηκε ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την άδεια να στείλει ρωσικό στρατό, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές είναι ήδη παρόντες εκεί.

 

Ουκρανοί κυβερνήτες στην περιοχή πάντως επικήρυξαν ήδη τους λεγόμενους Ρώσους σαμποτέρ προς 10 χιλιάδες δολάρια το κεφάλι και δίνουν αμοιβή για κάθε απελευθερωμένο κτίριο 200 χιλιάδες δολαρια.

 

Υπό συνθήκες έντασης ξεκίνησαν στη Γενεύη οι τετραμερείς διαβουλεύσεις για την Ουκρανία, από τις οποίες δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάσουν οι διαβόητες γυμνόστηθες ακτιβίστριες των Femen.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ