ΚΟΣΜΟΣ
13/3

NASA: Πιθανή η μικροβιακή ζωή στον Άρη

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Ενδείξεις για ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη έδειξε χημική ανάλυση βράχου που έκανε το αμερικανικό ρομποτικό όχημα, Curiosity και ανακοίνωσε η NASA.

 

Σε ενημέρωση που έγινε στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον, οι επιστήμονες τόνισε ότι ο βράχος περιείχε άργιλο, που σχηματίστηκε στο νερό, ορυκτά όπως θειικό άλας και άλλες χημικές ουσίες ενώ βρισκόταν στο τέλος ενός αρχαίου δικτύου ποταμών που θα μπορούσε να προσφέρει χημικά συστατικά και άλλες ευνοϊκές συνθήκες για την ζωή των μικροβίων.

 

Αυτό το αρχαίο υγρό περιβάλλον, σε αντίθεση με άλλα που έχουν ήδη παρατηρηθεί στον Άρη, δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό οξειδωμένο, όξινο ή πολύ αλμυρό, εξήγησαν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι "θα μπορούσαμε να το πιούμε αυτό το νερό".

 

Το ρομποτικό όχημα πραγματοποίησε μια δραματική προσεδάφιση στον Άρη τον περασμένο Αύγουστο σε μια αποστολή που θα διαρκέσει δυο χρόνια. Έχει μάλιστα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάλυσης των ευρημάτων καθώς οι μηχανικοί μαθαίνουν ακόμα να χειρίζονται το υψηλής τεχνολογίας Curiosity.

 

Η επόμενη εκσκαφή είναι προγραμματισμένη όχι νωρίτερα από τον Μάιο και στο ενδιάμεσο οι μηχανικοί επιδιορθώνουν προβλήματα στο όχημα το οποίο εδώ και μέρες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πειράματα.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ