ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1/8

Λοβέρδος για χρηματοδότηση ΑΕΙ & μετεγγραφές

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς θα έχουν πλέον τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τα ερευνητικά τους προγράμματα, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για απόφαση που θα ειναι ουσιαστικά αντίμετρο στις περικοπές κατα 12-18% που έχουν γίνει στα ΑΕΙ.

 

Όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", είναι μια διέξοδος για τα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε ότι γίνονται διαβουλεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι έχει γίνει συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Στο μεταξύ, στον "αέρα" είναι η διαδικασία για τις μετεγγραφές, μετά τις αντιδράσεις των πρυτάνεων, με το υπουργείο πάντως να απαντά πως ο νόμος που έχει ψηφιστεί, δεν αλλάζει. Φέρνοντας το θέμα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η διάταξη για τη διεύρυνση των μετεγγραφών δεν θα αλλάξει και όπως τόνισε και στην εκμπομπη "Πρωϊνό MEGA" θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να μην υπάρξει απερήμωση σχολών και να ενισχυθούν οικονομικά με εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων, σχολές που θα εχουν αυξημενες αιτήσεις μετεγγραφών.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε και στο ζήτημα των κενών στα σχολεία, μιλώντας για "αγώνα δρόμου" που γίνεται, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα κενά πέρυσι ήταν 3.500 λιγότερα.

 

Για το ενδεχόμενο προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, υπογράμμισε ότι μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να γίνει τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Ρόδο και την Κρήτη, όπου όπως είπε υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ