ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/10

Διακήρυξη 58 προσωπικοτήτων για ανασυγκρότηση Κεντροαριστεράς

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενότητας της Κεντροαριστεράς χαρακτηρίζεται το κείμενο 58 προσωπικοτήτων, που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ελληνικής "Ελιάς".

 

Στο κείμενο-διακήρυξη, οι 58 προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς σημειώνουν ότι πρέπει να συγκλίνουν οι ξεχωριστές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας πως ο τρίτος πόλος θα είναι ενιαίος και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτόν θα διατηρούν την αυτονομία τους, με στόχο όμως την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου.

 

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

 

"Μετά από μια καταστροφή η Ελλάδα ξαναποκτά τη δύνατότητα και τα μέσα να σχεδιάσει το μέλλον της. Να ορίσει ρεαλιστικά τη μελλοντική θέση που θέλει να καταλάβει στον παγκοσμιο ανταγωνισμό και να κινηθεί δυναμικά για την κατακτήσει. Η Εθνική Ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία εχουμε μπει. Και ένα πρόβλημα είναι πολιτικό, παραγωγικό και πολιτισμικό. Μετά από εξι χρόνια συνεχούς ύφεσης οι πολίτες με το δίκιο τους ελπίζουν και ζητούν να δουν την απαρχή της ανακαμψης".

 

Αναμεσα στα πρόσωπα που υπογράφουν για τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα στα πρότυπα της ιταλικής "Ελιάς" είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Βουλγαρης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Καλογήρου, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος και ο μουσικός Νίκος Πορτοκάλογλου.

 

Μιλώντας στο MEGA, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης μίλησε για την πρωτοβουλία αυτή και τόνισε:

 

"Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα μια λογική συναινέσεων και συγκλίσεων, χρειάζεται μια λογική και μια προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου. Από αυτή την άποψη, θεωρώ το κείμενο ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκει".

 

Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά θετικά στην πρωτοβουλία, όπως φαίνεται και από τη συνέντευξη του Βαγγέλη Βενιζέλου στο "Εθνος", όπου αφήνει αιχμές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας:

 

"Ειδικά ως προς τη ΔΗΜΑΡ η πρότασή μας είναι πάντα ενεργή. Δυστυχώς πάντα ήταν αρνητική η αντίδραση της ηγεσίας της. Στην πραγματικότητα ήταν πάντα απαξιωτική για το ΠΑΣΟΚ και πριν και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβερνητική συνεργασία. Τώρα πλέον η αντίθεση προς την παρούσα κυβέρνηση τίθεται από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ως όρος ακόμη και για το διάλογο. Πριν όμως από τα κόμματα, τα πρόσωπα και τις όποιες ιδεολογικοπολιτικές συζητήσεις ή τους προσωπικούς σχεδιασμούς, υπάρχει η συνείδηση ευθύνης για τον τόπο.

 

Η ΔΗΜΑΡ τηρεί πιο επιφυλακτική στάση και, αν και χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την κίνηση, τονίζει ότι απουσιάζει από αυτήν το στοιχείο της αντιπαράθεσης με την ασκούμενη πολιτική και το δόγμα λιτότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, όπως ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, που τάσσονται υπέρ της σύγκλισης των δύο χώρων.

 

"Κάθε πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή την επιδίωξη έχει θετικά χαρακτηριστικά. Πολλώ μάλλον θέλω να πω αυτή η πρωτοβουλία των 58 η οποία συνοδεύεται κατά την γνώμη μου από ένα σοβαρό κείμενο και υπογράφεται πάντα κατά την γνώμη μου και από μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους εγώ τουλάχιστον και άλλοι πολλοί στη ΔΗΜΑΡ για πολλές δεκαετίες έχουμε περπατήσει μαζί σε πολύ δύσκολους δρόμους. Τους δρόμους της ανανεωτικής Αριστεράς. Άρα έχει ενδιαφέρον", σημείωσε σήμερα ο κ. Λυκούδης στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

 

"Είναι μια ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι είναι βαθιά συνδεδεμένο με το λαϊκό αίσθημα και ότι μπορεί ανεξάρτητα από το εκλογικό του μέγεθος να καταλάβει τις ανάγκες των καιρών, αφορά στην ΔΗΜΑΡ η οποία και εκείνη έχει διακηρύξει αλλά νομίζω τώρα είναι η ώρα να αποδείξει ότι πραγματικά εννοεί ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο μεταρρυθμιστικό ευρωπαϊκό μέτωπο στην ελληνική κοινωνία", επισήμανε στην ίδια εκπομπή η Αθηνά Δρέττα  από το ΠΑΣΟΚ.

 

Με ενδιαφέρον πλέον αναμένεται η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.   


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ