ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6/9

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ρεπούση για τα θρησκευτικά στα σχολεία

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Έντονες αντιδράσεις αλλά και την οργισμένη αντίδραση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προκάλεσε η άποψη της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση ότι τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης δεν έχουν θέση στο σύγχρονο λύκειο.

 

"Η κ. Ρεπούση έχει την πολυτέλεια να ασχολείται τόσο παθιασμένα με τις βαθύτατες προκαταλήψεις της. Τέτοιες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και τέτοιος συνωστισμός εμμονών νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη κοινωνική και προοδευτική Ελλάδα" ήταν η απάντηση του Χ. Κονιδάρη, εκπροσώπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

 

Δεν χρειάζεται αυτή η εμπάθεια, απάντησε η κ. Ρεπούση μιλώντας στο ρ/σ "ΒήμαFm" και πρόσθεσε: "Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτελεί ένα σημαντικό, κοινωνικό έργο το οποίο αναγνωρίζουμε ή ότι η Ορθοδοξία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνισμού, ότι πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται ορθόδοξη κατήχηση".

 

Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να αντικατασταθεί με μάθημα θρησκειολογίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Άλφα". "Πάρα πολλοί υποστηρίζουν ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι μάθημα θρησκειολογίας. Είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που σήμερα κάποιοι επιλέγουν να προβάλουν και μάλιστα με επενδύσεις ενός εθνικιστικού όσο και επικίνδυνου μισαλλόδοξου λόγου. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η κατάργηση των θρησκευτικών από την αντικατάσταση των θρησκευτικών ως μάθημα κατήχησής τους με την θρησκειολογία" τόνισε.

 

Η διδασκαλία των θρησκευτικών στο Λύκειο, θα συνεχιστεί απαντά το υπουργείο Παιδείας, με τον υφυπουργό Κ. Γκιουλέκα να τονίζει: "Πρέπει να συνεχιστεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Μόνον η διδαχή μιας συγκριτικής μελέτης των θρησκειών δεν αρκεί για να αναπτύξει τη θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων".

 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών, μιλώντας για το θέμα στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι "η κυρία Ρεπούση είπε το αυτονόητο, ότι πρέπει να υπάρχει θρησκειολογία να μην έχουμε κατήχηση και οι μαθητές μετά από κάποια ηλικία να επιλέγουν τη θρησκεία τους ή να γνωρίζουν όλες τις θρησκείες για να έχουν μια πιο σφαιρική άποψη..."

 

"Άμα θέλει να φέρει και το κοράνι η κ. Ρεπούση τι να πω, ας το φέρει, να αντικατασταθούν τα θρησκευτικά από τη θρησκειολογία... Θα απεμπολήσουμε και την ορθοδοξία σ' αυτόν εδώ τον τόπο; Για όνομα του Θεού τί σας έφταιξε;" απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Αρ. Ντινόπουλος.

 

Ζητά εικονοστάσι στη Βουλή

 

Την ίδια ώρα, εικονοστάσι ζητά να γίνει στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκειμένου να προσεύχονται οι βουλευτές, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος. 

 

"...Θα έπρεπε άμποτε να αφιερωθεί ένα τετραγωνικό μέτρο στην ίδρυση ενός εικονοστασίου, μια κανδύλα και έναν κηροστάτη σε μια γωνία, τίποτε περισσότερο. Προσωπικά αναλαμβάνω όλα τα έξοδα αρκεί να λάβω τη θετική σας απάντηση" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ