ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/4

"Η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια"

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Βελτίωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα προέβλεψε ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του προς τους πολίτες, απαριθμώντας τα οφέλη της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ.

 

Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε πως για πρώτη φορά αποφασίστηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών, και ότι προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις λέγοντας: "Προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα.

 

Για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Συγκεκριμένα, η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια."

 

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Ιούνιο με στόχο να μειωθούν συντελεστές ΦΠΑ κυρίως στην εστίαση, κάτι που όπως ο ίδιος τόνισε μέχρι πρότινος δεν δέχονταν να συζητήσουν οι δανειστές μας.

 

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως ξεκινούν προγράμματα για τη στήριξη μακροχρόνια ανέργων και νοικοκυριών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. "Παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο. Και ο στόχος της ανακούφισης των ασθενέστερων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Και μάλιστα με έμφαση στην ανεργία των νέων", τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων είπε: "Αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός - ένας προς ένα - νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθένα απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο".

 

Απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων "ανθρωποθυσία", είπε: "Δεν είναι ανθρωποθυσία να διώχνεις επίορκους και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου".

 

Ως προς την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στην έκθεση της τρόικας, επισημαίνεται ρητά ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πλέον τους στόχους της και πρόσθεσε πως φέτος είναι δύσκολη χρονιά καθώς "αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών".

 

Ο Αντ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας άλλα κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα και κίνδυνο "κουρέματος" στις καταθέσεις τόνισε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη και επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί πλήρως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

 

"Οι θυσίες πιάνουν τόπο και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει", είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας με νόημα ότι από τον Ιούνιο αναμένονται εισπράξεις – ρεκόρ από τον τουρισμό. "Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή. Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της. Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια. Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει", κατέληξε ο πρωθυπούργός.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ