ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/1

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Για την παραπομπή ή όχι πολιτικών προσώπων σε προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ αποφασίζει αυτή την ώρα η Βουλή . Η συνεδρίαση χρειάστηκε να διακοπεί για αρκετή ώρα καθώς υπήρξαν ενστάσεις επί της μορφής των ψηφοδελτίων από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ προηγήθηκε μια συζήτηση σε πολύ υψηλούς τόνους που χαρακτηρίστηκε από σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Βενιζέλου.   

 

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα καθώς στη Βουλή είχαν φτάσει τα νέα στοιχεια από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

 

Τα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ) ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές για τα νέα στοιχεία καθώς δεν αποκλείεται να προέκυπτε πρόταση και για άλλα πρόσωπα.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, διεξήγαγε ψηφοφορία δι' εγέρσεως, με την οποία αποφασίστηκε η απόρριψη του αιτήματος των τριών κομμάτων.

 

Όμως οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλην της Χρυσής Αυγής - έθεσαν θέμα ψηφοδελτίων τονίζοντας πως είναι λανθασμένα, καθώς όπως ισχυρίστηκαν εάν η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκέντρωνε 151 βουλευτές τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα παραπεμπόταν αν και υπέρ της παραπομπής του θα είχε ψηφίσει η πλειοψηφία των βουλευτών.

 

Μετά από έντονη αντιπαράθεση και επιχειρήματα ο πρόεδρος του Σώματος διέκοψε τη συνεδρίαση ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις ή να ληφθεί απόφαση για την εκτύπωση νέων διορθωμένων ψηφοδελτίων.

 

Με την επανάληψη της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης μίλησε για άδικο θόρυβο και τόνισε πως οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μια ή περισσότερες προτάσεις, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε την αλλαγή των ψηφοδελτίων ώστε ο κάθε βουλευτής να επιλέγει ξεχωριστά το πρόσωπο που επιθυμεί να παραπεμφθεί και ξεχωριστά για τα αδικήματα.

 

Ο Πάνος Καμμένος παίρνοντας το λόγο είπε πως η διατύπωση των ψηφοδελτίων παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής και ζήτησε να υπερψηφιστούν όλες οι προτάσεις σε όλα τα αδικήματα, ώστε να συσταθεί η προανακριτική και "μετά να δούμε τι θα γίνει", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής είπε πως τα πράγματα άλλαξαν από την αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το πρωί, τόνισε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τη διαδικασία ωστόσο παραμένει στη Βουλή για να συμμετέχουν οι βουλευτές στην ψηφοφορία.

 

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως "είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα", διευκρίνισε πως η διαδικασία προχωρά "με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και όλων", έθεσε στην κρίση των βουλευτών την πρόταση Μαρκογιαννάκη η οποία εγκρίθηκε δι' εγέρσεως και ξεκίνησε η ψηφοφορία.

 

Σύγκρουση Τσίπρα - Βενιζέλου

 

Νωρίτερα και λίγο πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή οι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκαν ανταλλάσσοντας κατηγορίες.

 

Ο Ευ. Βενιζέλος, κατήγγειλε τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στελέχη του κόμματος για σκευωρία εναντίον του με απώτερο σκοπό την πτώση της κυβέρνησης.

 

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ευ. Βενιζέλου, και απέρριψε τις κατηγορίες περί στοχοποίησης πολιτικών. Ο ίδιος είπε πως το κόμμα του επιθυμεί κάθαρση και έβαλε στο "κάδρο" και τον Αντ. Σαμαρά κατηγορώντας τον για συγκάλυψη της υπόθεσης και για την απουσία του από τη Βουλή.

 

"Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τον ρόλο του και ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς να επιχειρεί να επηρεάσει τη οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του πολιτεύματος" απάντησε ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέτζος, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ "λαϊκισμό και δημαγωγία".

 

Κόντρα από το πρωί

 

Η πολιτική διαμάχη εντός του κοινοβουλίου είχε ξεκινήσει από το πρωί καθώς κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ξιφουλκούσαν για το πόσες κάλπες θα έπρεπε να στηθούν. Ωστόσο, επιτεύχθηκε συμβιβασμός επί της διαδικασίας για τέσσερις κάλπες -μία για κάθε πρόσωπο- μετά την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία στηρίχθηκε απ' όλα τελικά τα κόμματα.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντάς τον για "πολιτική αθλιότητα" και τονίζοντας: "Ε, όχι! Σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία".

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για 7 κάλπες και για δείγμα πανικοί και είπε ότι ο κ. Βενιζέλος σύρθηκε στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Στο μεταξύ, τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα έδωσε μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλωσε πως δεν έκανε αυτός την αλλοίωση, έκανε λόγο για "χοντροκομμένη και εξόφθαλμη προσπάθεια ενοχοποίησης" και για απόπειρα κατασκευής ενόχων και πρόσθεσε ότι η κατηγορία σε βάρος του βασίζεται σε ενα παραποιημένο στικάκι, που όμως δεν ειναι δικό του αλλά του Γιάννη Διώτη.

 

"Δεν εμπλέκομαι σε αλλοίωση, γιατί το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό το οποίο παρέδωσα. Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν είχα κάνενα λόγο να το κάνω" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

Ο Λουκάς Παπαδήμος απέστειλε υπόμνημα στη Βουλή στο οποίο τονίζει ότι δεν ενημερώθηκε αρμοδίως ως πρωθυπουργός για τη "λίστα Λαγκάρντ", ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να τοποθετηθεί.

 

Τοποθετήσεις αρχηγών πριν την ψηφοφορία

 

Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος) ζήτησε ο Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του στη Βουλή.

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως κάποιοι έχουν κέρδος στην περίπτωση που παραγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των αναφερομένων στη λίστα Λαγκάρντ και υπογράμμισε πως σύμφωνα με στοιχεία, την ημέρα που ο κ. Διώτης άνοιξε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τους κυρίους Βενιζέλο (τότε υπουργός Οικονομικών) και Παπανδρέου (τότε πρωθυπουργός).

 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή εντοπίζει ευθύνες και στα τέσσερα υπό παραπομπή πολιτικά πρόσωπα και ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής τους σε προανακριτική. Μίλησε, όμως, και για ευθύνες άλλων, ενός ολόκληρου συστήματος όπως ανέφερε. "Πώς όλα αυτά τα εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε από πού προέρχονται;" επισήμανε και είπε πως σήμερα θα έπρεπε να είχαν στηθεί "όχι 4, αλλά 14 κάλπες".

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι "με όλη αυτή τη διαδικασία επιχειρείται να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αλλά όλη η ιστορία ίσως εξελίσσεται σε μια επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού", ενώ σημείωσε πως με την ιστορία με τις κάλπες εξετέθη το πολιτικό σύστημα.

 

"Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά το ΚΚΕ δεν οικοδομεί την εκλογική δύναμη ή την εκλογική επιρροή του σε αυτή την υπόθεση" τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στη δική της τοποθέτηση. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει "λευκό" για τους κ. Παπανδρέου και Παπαδήμο γιατί επί των ημερών τους το θέμα της φοροδιαφυγής είχε γίνει "υπ' αριθμόν 1" και όφειλαν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως δεν απέδειξε "τίποτα άλλο παρά μόνον ότι είναι απόλυτος γνώστης της σαπίλας του συστήματος".

 

Παράλληλα, δήλωσε πως οι κ. Παπακωνσταντίνου και Διώτης χρησιμοποιούν "επιπόλαια και κουτά επιχειρήματα" θέτοντας το ερώτημα "μήπως θέλουν να συγκαλύψουν κάτι, μήπως εκβιάζονται ή μήπως αλληλοεξαρτώνται".

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ