ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/10

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Νέα κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Παρασκευής στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την κα Μέρκελ και για το θέμα της εκταμίευσης των 31,5 δισ. ευρώ συνολικά και όχι τμηματικά, όπως τόνισε ο ίδιος στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών. Από την ελληνική πλευρά πηγάζει η αίσθηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν θετική σχετικά με την εκταμίευση, η απόφαση για την οποία φαίνεται ότι θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου ενώ μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

 

Φαίνεται μάλιστα ότι η κα Μέρκελ θέλει στην σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου να δοθεί λύση πακέτο τόσο για την Ελλάδα, την Ισπανιά και την Κύπρο όσο και για την Σλοβενία ώστε να μην χρειαστεί πολλαπλή έγκριση από το κοινοβούλιό της.

 

Η κα Μέρκελ στο πλαίσιο της συνάντησής της με τον Έλληνα πρωθυπουργό έδειξε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

 

Φέρεται μάλιστα να έκανε η ίδια ερωτήσεις στους υπουργούς για το πόσο έχουν προχωρήσει τα θέματα της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που είχαν συζητήσει οι δυο πλευρές και στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στον Αντώνη Σαμαρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει και η ίδια στις επαφές που έχει με Ευρωπαίους ομολόγους της.

 

"Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Εγώ προσωπικώς συναντήθηκα και πάλι το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και πληροφορήθηκα ξανά για την πρόοδο της εφαρμογής των διαφόρων μέτρων και καταστήσαμε σαφές ότι αν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν λογικά, τότε, φυσικά θα έχει η Ελλάδα μια ευκαιρία καλύτερης περαιτέρω εξέλιξης στην Ευρωζώνη. Απομένουν να γίνουν ακόμη κάποια πράγματα αλλά νομίζω ότι πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι έχουν γίνει πολλά και ότι γίνεται εντατική δουλειά, πράγμα που παρομοίως εκτιμά και η τρόικα", είπε μετά τη συνάντηση η κα Μέρκελ.

 

Συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί η στενή επικοινωνία τις επόμενες μέρες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την κα Μέρκελ, "σημαντικό παράγοντα" στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

 

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με την ελληνική πλευρά να έχει λάβει την θετική δήλωση που ανέμενε από τους 17 αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ