ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/9

Γιούνκερ: Ευελιξία με το Σύμφωνο και αύξηση κονδυλίων για επενδύσεις

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Μήνυμα για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και για ενίσχυση της ανάπτυξης με διπλασιασμό του πακέτου επενδύσεων, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε ουσιαστικά χαλάρωση της λιτότητας που υπαγορεύει η Γερμανία στην Ευρωπη, ασκώντας έμμεσα κριτική στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου.

 

"Με τη στήριξή σας θα διασφαλίσουμε Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα προσφέρει 500 δισ. ευρώ επενδύσεων έως το 2020 και θα εργαστούμε στη συνέχεια για να φτάσουμε στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022. Βεβαίως, με τη συνεισφορά των κρατών-μελών θα φτάσουμε στον στόχο ακόμη γρηγορότερα" τόνισε ο Γιούνκερ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

 

"Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης" είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι αρκετά κοινωνική.

 

Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, πρόσθεσε.

 

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή του προέδρου Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας σημειώνει στο Twitter πως "είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση", ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση Γιούνκερ για ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αναφέρει πως "είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση".


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ