ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/5

Βαρουφάκης: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο STAR o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η επίτευξή της είναι "θέμα εβδομάδας".

 

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης", είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να περιέχει αναδιάρθρωση χρέους.

 

Για ρήξη - άλλο νόμισμα

 

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι "η ρήξη δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα", ενώ επανέλαβε πως η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό δεν είναι να κάνει ρήξη αλλά διαπραγμάτευση, ωστόσο σε μια διαπραγμάτευση αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις "όχι" δεν διαπραγματεύεσαι, όπως ανέφερε.

 

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι μια βιώσιμη λύση. "Άλλο νόμισμα δεν είναι στο ραντάρ μας", είπε και πρόσθεσε ότι στο ραντάρ της κυβέρνησης δεν είναι επίσης η υπογραφή σε μια μη βιώσιμη συμφωνία.

 

Δύο συντελεστές ΦΠΑ

 

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το MEGA, στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων, ο Γιάννης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα, εφόσον οι συναλλαγές γίνονται με χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες, ενώ αν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά οι δύο συντελεστές θα αυξάνονται κατά 3%, σε 9,5% και 18% αντίστοιχα. 

 

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα υπάγονται στο συντελεστή 15% ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, καθώς δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. "Ο λόγος που θέλουμε τη χρήση του πλαστικού χρήματος είναι για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή", σημείωσε. 

 

Μίλησε επίσης και για φορολόγηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες με σκοπό να τονωθούν οι συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες.

 

Για την εστίαση αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μια "μικρή επιβάρυνση από το 13% στο 15%", ωστόσο επισήμανε πως όταν τα υπόλοιπα αγαθά πέσουν από το 23% στο 15% θα επέλθει σημαντική τόνωση της ζήτησης με θετικό αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων και αυτός της εστίασης.

 

Σε ό,τι αφορά τα νησιά δήλωσε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι θα συνεχίσουν να έχουν ειδική μεταχείριση, αφού -όπως είπε- θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον κρατούν τις αποδείξεις, να εισπράττουν τη διαφορά σε σχέση με αυτό που σήμερα πληρώνουν και μάλιστα μέσα από ένα σύστημα χωρίς γραφειοκρατία.

 

Ερωτηθείς πώς αντιμετώπισε η πλευρά των Ευρωπαίων την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε με κάποιον υψηλά ιστάμενο η απάντηση όταν το πρωτοπρότεινε ήταν "τέλεια".

 

Για ΕΝΦΙΑ - έκτακτη εισφορά

 

Για τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ότι θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ για την έκτακτη εισφορά είπε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όποιες αλλαγές γίνουν "θα είναι προς την κατεύθυνση μιας μεταφοράς βαρών από αυτούς που δεν έχουν σε αυτούς που έχουν".

 

"Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικότατος φόρος. Είναι ένας φόρος που καμία ευνομούμενη κοινωνία δεν πρέπει να ανέχεται. Θα τον αλλάξουμε και όπως είπαμε θα τον αντικαταστήσουμε με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Είναι αδιανόητο ένας άνεργος να πρέπει να πληρώνει φόρο για ένα ακίνητο χωρίς να έχει εισόδημα. Αλλά και ένας τέως αστός ο οποίος έχει τρία διαμερίσματα, δυο διαμερίσματα, δεν μπορεί να τα πουλήσει, δεν έχει εισόδημα και πρέπει να πληρώνει χωρίς να υπάρχει κάποια ρύθμιση ανάλογα με το εισόδημά του. Αυτό θα το αλλάξουμε. Θα μας επιτρέψετε όμως να κλείσουμε την διαπραγμάτευση πριν δούμε πως θα τον αλλάξουμε, θα προσπαθήσουμε και φέτος να τον αλλάξουμε", είπε ενώ τόνισε ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την επιβολή έκτακτου φόρου σε επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία.

 

Τρία "αγκάθια"

 

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό αποτελούν τα τρία "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης.

 

Σχετικά με το δημοσιονομικό είπε ότι "έχουμε συγκλίνει πάρα πολύ αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί ακόμη".

 

"Μεγάλο αγκάθι", όπως αναγνώρισε, είναι το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια πλατφόρμα συμφωνίας και για το ζήτημα αυτό.

 

"Πιστεύουμε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση", υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη να "μπει μια τάξη στις πρόωρες συντάξεις".

 

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των Ταμείων, βελτίωση των τεχνικών μέσων με τα οποία παρακολουθείται η διαφυγή των εισφορών αλλά και ανάπτυξη "γιατί μόνο έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων που συμβάλουν στα Ταμεία".

 

Στα εργασιακά, οι δανειστές ζητούν, όπως ανέφερε, μαζικές απολύσεις, αλλά και "να αποδεχτούμε την κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε, μια πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας χωρίς συλλογικές συμβάσεις". Τόνισε, ωστόσο ότι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση.

 

Για μισθούς - συντάξεις

 

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "ιερές μεταβλητές" μισθούς και συντάξεις, διαβεβαιώνοντας ότι θα πληρωθούν κανονικά στο τέλος του μήνα.

 

Για πληρωμή ΔΝΤ τη 12η Μαΐου

 

Αποκάλυψε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση αμφιταλαντευόταν για την πληρωμή ή μη της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

 

"Την 12η Μαΐου επειδή δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούσαμε να καταβάλουμε και τη δόση των 750 εκατ. στο ΔΝΤ και να καταφέρουμε στην 1η του μήνα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις ήμασταν αμφιταλαντευόμενοι για το εάν θα το κάναμε. Οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν. Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ παρά απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους", δήλωσε, ενώ αργότερα επανήλθε στο θέμα αναφέροντας: 

 

"Tη 12η Μαΐου δεν θα πληρώναμε και το είχαμε ανακοινώσει αυτό με επιστολή του πρωθυπουργού και ως δια μαγείας βρέθηκαν χρήματα του ΔΝΤ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Ούτε εμείς θέλουμε τη ρήξη ούτε οι άλλοι".

 

Για δημοψήφισμα - εκλογές

 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι δεν είναι στο τραπέζι εκλογές ή δημοψήφισμα. "Ποιος είναι ο λόγος να ξαναπάμε στον ελληνικό λαό ιδίως όταν έχουμε τις δημοσκοπήσεις που έχουμε;", είπε για τις εκλογές, ενώ για το δημοψήφισμα δήλωσε πως είναι κάτι το οποίο πάντα παραμένει μια σημαντική διαδικασία.

 

Υποστήριξε μάλιστα ότι αν γίνει δημοψήφισμα θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ. "Είναι άδικο να τοποθετηθεί ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε ένα τέτοιο δίλημμα και να πρέπει να απαντήσει με ένα 'ναι' ή με ένα 'όχι'".

 

Για Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μια συμφωνία η οποία θα είναι "οικονομικά βιώσιμη, αναπτυξιακή, μη υφεσιακή, αναδιανεμητική βεβαίως και θα περάσει" από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: 

 

"Δεν θα καταθέταμε ποτέ κάτι στην ΚΟ που να μην συνάδει με τα συναισθήματα που τρέφουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση της κρίσης".

 

Για Σόιμπλε

 

Ερωτηθείς για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε μόνο πως όσες φορές τον έχει συναντήσει οι συζητήσεις τους ήταν εγκάρδιες, ωστόσο επανέλαβε ότι σέβεται τη συμφωνία που έχουν κάνει ό,τι λένε να μένει μεταξύ τους.

 

Για Στουρνάρα

 

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι "έχουν μια πολύ μακρά ιστορία" και ότι "είναι φίλοι", σημειώνοντας ωστόσο ότι "υπάρχει μια πολιτική διάσταση". Τόνισε επίσης ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Για συμφωνία 20ης/2 - Ντράγκι

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και την απουσία γραπτής δέσμευσης για χρηματοδότηση ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε απαιτήσει κάτι τέτοιο η απάντηση θα ήταν "όχι", σημειώνοντας την κρισιμότητα της στιγμής, καθώς σε οκτώ ημέρες (28 Φεβερουαρίου) έληγε η επέκταση της συμφωνίας.

 

Σημείωσε, δε, ότι υπήρχε προφορική δέσμευση της ΕΚΤ πως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η μεταχείριση θα άλλαζε, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αποκάλυψε μάλιστα το παρασκήνιο της απόφασης της ΕΚΤ για άρση του waiver: 

 

"Είμαστε σε ταξίδι στην Φρανκφούρτη με την Ευκλείδη, βλέπουμε τον Μάριο Ντράγκι...Ήταν η μέρα που αργότερα έγινε τελικά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που αποφάσισε την άρση του waiver και την εκκίνηση της ιστορίας με τον ELA. Ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά μας το ανακοίνωσε ότι προτίθετο να κάνει αυτό. Εγώ αντέδρασα πάρα πολύ έντονα και του είπα ότι δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει. Ήταν αρχές Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα είχε μια συμφωνία μέχρι την 28η/2 και δεν υπήρχε κανένας λόγος στις αρχές Φεβρουαρίου να γίνει μια τέτοια κίνηση η οποία ήταν επιθετική εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, αύξανε το κόστος δανεισμού. Η απάντηση ήταν ότι με το που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup αυτό θα αλλάξει, θα ανατραπεί. Εκείνο το βράδυ ήμουν στο Βερολίνο με τον Ευκλείδη και με παίρνει στο κινητό ο Μάριο Ντράγκι να μου ανακοινώσει ότι προέβησαν σε αυτήν την κίνηση αλλά να με καθησυχάσει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup...είναι πολύ εύκολο τώρα να λέμε ότι έπρεπε να έχουμε ζητήσει χρήματα στην 20η Φεβρουαρίου...πολύ φοβάμαι αν το είχαμε απαιτήσει τότε η απάντηση θα ήταν 'όχι'".

 

Ο Γ. Βαρουφάκης στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε ότι είχε από την αρχή διαφωνήσει για το εάν μπορεί να γίνει χρήση των 11 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα.

 

"Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα διαφωνήσει με αυτή την εξαγγελία και είχα στείλει και κάποια e-mail με τα οποία εξηγούσα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είχα διαφωνήσει έντονα. Πρέπει να υπήρχε κακή πληροφόρηση για το ποιοι είναι οι κανόνες του ΤΧΣ, ένα κόμμα που πηγαίνει στο 4% εκεί που είναι σήμερα λόγω της ύφεσης και της κρίσης και της αποτυχίας ολόκληρου του κεντροδεξιού κεντροαριστερού πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την κρίση περνάει από μια περίοδο ενηλικίωσης και πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας έχει δείξει ότι αυτή η περίοδος ήταν πολύ σύντομη".


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ